15 razlogov, zaradi katerih v vašem domu potrebujete dober prezračevalni sistem

Dom je tisti, kjer se nas večina počuti najbolj prijetno in sproščeno. Dom je prostor, kjer večina od nas najde naš največji mir in morda največjo sprostitev. V domu se po napornem dnevu sprostimo, umirimo, uživamo z najdražjimi in konec koncev zaspimo. Pogosto pa se dogaja, da v času, ki ga preživljamo v zaprtih prostorih, spregledamo ali zanemarimo kakovost zraka. A ravno kakovost zraka v naših domovih je izjemno pomembna, saj lahko v veliki meri vpliva na kakovost preživljanja tega časa. Tukaj pride na vrsto dober prezračevalni sistem.

Notranji zrak v zaprtih prostorih velikokrat vsebuje majhne mikrobe, ki imajo lahko številne negativne učinke na naše zdravje, potem ko smo jih enkrat vdihnili. Ti segajo od težav z raznimi alergijami, do problemov z dihanjem in možnimi hujšimi zdravstvenimi zapleti. Z modernim tehnološkim razvojem pa je danes mogoče v notranji prostor namestiti učinkovit in dober prezračevalni sistem.

svez-zrak

V prispevku preberite 15 razlogov, zakaj klasičen način prezračevanja, kot je odpiranje vrat/oken ali ventilator ne deluje več.

1. Alergije

Alergije lahko sproži najmanjša izpostavljenost prahu ali nečistočam v zraku, še posebej, če so v zraku alergeni. Alergeni, kot je cvetni prah, lahko povzročijo veliko neugodja, zlasti za tiste, ki ste dovzetni. Dober prezračevalni sistem tako zagotavlja domače okolje brez nečistoč in vam omogoča, da ne prihaja do pogostih izbruhov alergij. Po eni strani torej na zagotavlja samo udobja ampak tudi neko vrste zaščite.

Še posebej učinkovita je rešitev prezračevanja s kombinacijo klimatske naprave, ki še dodatno očisti zrak.

2. Domači ljubljenčki

Čeprav negovanje vaših hišnih ljubljenčkov pomaga zmanjšati tveganje, povezano predvsem s puščanjem dlake (ki seveda lahko izzove alergije) še vedno ostaja velik problem živalski prhljaj. Živalski prhljaj lahko ravno tako kot dlaka povzroči alergijske reakcije.

Če živalski prhljaj vdihavate dlje časa, se lahko nalaga tudi v pljuča, kar kasneje vodi v hujše zdravstvene težave. Dober prezračevalni sistem bo zagotovil redno menjavo zraka in s tem redčenje teh nevarnih nečistoč.

macka

3. Živite na območju, kjer poteka gradnja

Na področja v bližini gradbišč je v zraku običajno veliko prahu. Če v taki okolici odpirate okna in zračite na tak način, je to neprijetno zaradi vsaj 2 razlogov:

  • prah, ki vstopi v vaš dom lahko zelo draži sploh oči in dihalne poti, vodi pa tudi v alergije in pljučne bolezni. Prašni delci se namreč fizično nalagajo v pljuča in kasneje povzročajo težave z dihanjem
  • če odpirate okna in vrata je hrupa lahko včasih neznosen

Dobro prezračevanje v tem primeru torej poskrbi tako za zdravo kot udobno bivanje brez hrupa.

4. Astma ali drugi zapleti dihal

Medtem ko lahko dober prezračevalni sistem pomaga pri npr. alergijah, lahko pomaga tudi pri drugih zdravstvenih težavah. Astmo in druge težave dihal ponavadi poslabšajo mikrobi in drugi delci v ozračju. Zaradi tega je namestitev prezračevalnega sistema nujna.

Razlog za to je, da prezračevalni sistem zagotavlja svež in čist zrak v prostoru. S tem omogoča tistim, ki trpijo zaradi astmatičnih težav, boljše pogoje za bivanje. Če ste astmatični ali trpite zaradi drugih pljučnih zapletov, je skrajni čas, da namestite prezračevanje.

hvac-system-market8
Porast nakupa naprav za prezračevanje (VIR 1)

5. Trpite zaradi avtoimunske bolezni

Autoimunske bolezni, kot je pljučna fibroza, se ne razvijejo zaradi kakršnih koli patogenov ali delcev, ampak iz telesa, ki napade svoje celice. To je lahko izjemno nevarno, ker je taka oseba bolj dovzetna za napade drugih pljučnih bolezni, kot so tuberkuloza in pljučnica.

Tukaj prezračevanje postane zelo priročno. Z eliminacijo mikrobov in patogenov v zraku se lahko zmanjša tudi tveganje za te pridružene bolezni.

6. Zmanjšanje izpostavljenosti sekundarnim dimom in industrijski emisiji

Emisije iz sekundarnega cigaretnega dima ter težkih prometnih in industrijskih objektov lahko povzročijo težke bolezni, od bronhitisa do tumorjev in celo raka. Delci v emisijah dražijo tako pljuča kot nosne prehode.

Vendar pa se lahko z prezračevalnim sistemom v vašem domu znebite delcev iz emisij, s čimer se zmanjšajo tudi slabi učinki, ki jih povzroča.

7. V vaši hiši ste imeli poplavo

V kamnitih in lesenih zgradbah, kjer je prišlo do poplav ali kakšnih drugih poškodb zaradi vode, se pogosto zgodi, da se pojavi plesen. Nevarna je zlasti črna plesen, ki lahko, če jo vdihavate, povzroča hude alergijske reakcije. Poleg tega lahko plesni proizvajajo mikotoksine, ki pri ljudeh lahko povzročajo slabost.

Včasih se plesen širi na področjih, ki jih ni mogoče identificirati, na primer pod parketom ali v stenah stavbe. Namestitev prezračevalnega sistema je učinkovita tehnika zmanjševanja izpostavljenosti plesni.

Preberite še: Obnovljivi viri energije

8. Neprijetne vonjave

Slabe in neprijetne vonjave se lahko pojavijo iz različnih koncev zaradi različnih razlogov. Učinki neprijetnega vonja so lahko zgolj neudobje, lahko pa tudi slabost. To je problem večinoma v hišah, ki so stare in dolgo zanemarjene ali tistih, ki so utrpele škodo, kot so požari in poplave.

V takih primerih je v zraku stavbe običajno prisotne vonj dima in lesa. Dober prezračevalni sistem v vašem domu ima sposobnost filtriranja zraka, s katerim se znebite neprijetnih vonjav, ki vam omogočajo, da živite udobno in izpolnjeno življenje.

maska

9. Kemična občutljivost

Kemična občutljivost se pojavi zaradi dolge izpostavljenosti posameznika kemikalijam, ki so prisotne v zraku v zaprtih prostorih. Primer je občutljivost na terpentin in njegov vonj, ki se običajno uporablja kot barva za redčenje. Lahko ste preveč občutljivi na pogoste vonjave gospodinjstev, kot so belila, razpršila in detergenti. Ti zmanjšujejo kakovost življenja v zaprtih prostorih ali celo sprožijo draženje pljuč. S prezračevanjem lahko izboljšate kakovost zraka v zaprtih prostorih, ker filtrira takšne kemikalije iz zraka in vam omogoča, da živite kakovostno življenje predvsem v vašem domu.

 

10. Živite poleg garaže

Če se vaša soba nahaja poleg garaže, se lahko pojavi zaplet zaradi nenehne izpostavljenosti avtomobilskim hlapom in izpušnim plinov, kot tudi prahu, ki ga povzroči avto. Nastali zapleti lahko pomenijo tako draženje dihalnih poti in nosnih prehodov kot tudi bronhitis. Zato je treba imeti dober prezračevalni sistem, da se izognete s tem povezanimi zdravstvenimi težavami.

11. Nosečnost

Če ste noseči, ste dovzetni za zaplete, ki izvirajo iz vdihavanja mikrobov in tujih delcev v zraku notranjih prostorov. Zdravniki celo trdijo, da to lahko ogrozi življenje vašega nerojenega otroka. Dober primer je mikrob „Toksoplasma gondii“, ki ga gostijo mačke in ga nosečnica lahko vdihne.

Ko je mikrob v telesu, povzroča razvojne zaplete v plodu, ki lahko povzroči mrtvorojenost. Vendar pa se z uporabo prezračevalnega sistema temu lahko izognete. Nekateri sistemi se spopadejo tudi mikrobi, ki so majhni kot toksoplazmoza, s čimer se zmanjša tveganje izpostavljenosti.

12. Majhni otroci

Otroci so izjemno dovzetni za bolezni zaradi šibko razvitega imunskega sistema. Če imate prezračevalni sistem v vašem gospodinjstvu, je mogoče zagotoviti, da bodo otroci bolj zaščiteni pred dihalnimi boleznimi.

13. Shramba kemikalij v vašem domu

Če živite v domu, kjer je veliko kemičnih izdelkov, je preudarno, da vložite v prezračevalni sistem, da dolgoročno zaščiti vaše zdravje. Kemikalije, vključno z barvami, razpršili, topili, belili ali olji, povzročajo večje tveganje za zdravstvene zaplete, zlasti če proizvajajo hlape.

zrak

14. Imate domačo pisarno

Kar večina ljudi pri računalnikih ne opazi, je to, da njihovi ventilatorji ravno tako generirajo hlape in prah. Poleg tega potrebujete domačo pisarno z dobro kakovostjo zraka. Dobra kakovost zraka v pisarni namreč precej vpliva tudi na samo produktivnost.

15. Želite živeti bolj zdravo

Medtem ko so vsi zgoraj navedeni razlogi konkretni, pa je imeti dober prezračevalni sistem predvsem sama po sebi dobra in zdrava odločitev. Študije so pokazale, da prezračevalni sistemi nudijo bolj zdrav in kakovosten življenjski slog.

Vedno boste obkroženi s svežim in čistim zrakom, zaradi česar boste prijetno in udobno bivali v prijetnem okolju.

VIR (1) Markets and Markets