Kako izbrati najcenejša rolo garažna vrata za vaš dom?

Rolo garažna vrata so praktična, varna in cenovno ugodna. Njihova največja prednost je ta, da so primerna tako za velike, kot majhne garaže, saj za vgradnjo potrebujejo zelo malo prostora. Prav zaradi tega so rolo vrata postala izredno priljubljena izbira med lastniki garaž.

Cena rolo garažnih vrat se razlikuje od ponudnika do ponudnika, nanjo pa vplivajo velikost in številni opcijski elementi, s katerimi lahko nadgradite garažna vrata glede na svoje želje in potrebe. V nadaljevanju bomo razložili, kateri so tisti elementi, ki vplivajo na ceno rolo garažnih vrat in kako izbrati najcenejša rolo vrata, brez da bi ogrozili njihovo kakovost in funkcionalnost.

Rolo garažna vrata imajo veliko prednosti

Izstopajoča prednost, ki veliko strank prepriča v nakup ravno rolo garažnih vrat je ta, da za vgradnjo potrebujejo zelo malo prostora. To pomeni, da so primerna za skoraj vsako garažo – tudi tiste najmanjše, v katerih ni veliko odvečnega prostora. Nekateri tipi garažnih vrat, na primer klasična sekcijska garažna vrata, potrebujejo pod stropom približno petnajst centimetrov prostora za vgradnjo. Zato niso najbolj optimalna izbira za majhne garaže.

Rolo garažna vrata delujejo po principu rolete – sistem je narejen tako, da se vrata navijajo v zaščitno skrinjo nad vrati. Na voljo je tudi možnost zunanje montaže, s čimer pridobite še nekaj dodatnih centimetrov za parkiranje vašega avtomobila.

Kot za preostale tipe garažnih vrat, so tudi za rolo vrata na voljo številni opcijski elementi, ki izboljšajo garažno izkušnjo in povečajo nivo udobja. Če jih naštejemo le nekaj:

  • svetlobne ali zračne lamele,
  • varnostni polimki,
  • kodna brezžična stikala,
  • daljinsko upravljanje,
  • čitalec prstnega odtisa,
  • fotocelice, ki skrbijo za avtomatično zaznavanje ovire in povraten ukaz v primeru, da vrata naletijo na oviro,
  • zunanja ključavnica za dodatno varnost,
  • izboljšana protivlomna zaščita za izboljšano varnost pred vlomilci,
  • protivetrna vodila, s katerimi bo praktično nemogoče, da bi jih veter spravi iz vodil in
  • številne barvne kombinacije po RAL lestvici.

Kaj vpliva na ceno rolo garažnih vrat?

Rolo garažna vrata so lahko cenovno zelo dostopna. Na primer, rolo vrata, velikosti 2000 x 2000 mm, lahko dobite že od 699 € v redni prodaji. Dejanska cena garažnih vrat pa je v veliki meri odvisna od želja in potreb vsakega posameznika. Le-ta se oblikuje glede na velikost, barvo, debelino garažnih lamel in nabora opcijskih elementov, ki so na voljo za rolo garažna vrata pri posameznem ponudniku.

Dimenzija rolo garažnih vrat

Tukaj je filozofija preprosta – večja, kot so garažna vrata, višja bo cena. To velja tudi za rolo garažna vrata, razen v primeru, ko govorimo o popolnoma izven serijskih merah – takrat znajo biti večja vrata standardnih mer (na primer 1000 x 2000 mm ali 2000 x 2000 mm) celo cenejša. Je pa velikost tisti element, pri katerem ni veliko manevrskega prostora za zmanjševanje proračuna. Garažna odprtina je kakršna je in nanjo je potrebno prilagoditi velikost vaših garažnih vrat.

Barva rolo garažnih vrat

Če je vaš proračun omejen in iščete najcenejša rolo garažna vrata, so pri večini ponudnikov na voljo standardne barve, ki so na voljo brez doplačila in zato ne vplivajo na višino končnega računa. V tem primeru boste najverjetneje lahko izbirali med belo, sivo, antracit, rjavo ali črno barvo. V kolikor pa želite svoja garažna vrata v kateri izmed drugih barv po RAL lestvici, boste izpolnitev te želje dodatno plačali.

Debelina garažnih lamel

Najcenejša rolo garažna vrata imajo tanjše lamele, kar pomeni slabšo toplotno izolacijo. Imejte v mislih, da dobra toplotna izolacije odtehta višjo investicijo v garažna vrata, sploh v primeru, ko je garaža v povezavi s celotno hišo. Takrat lahko dobra izolacija garaže zniža mesečni račun za ogrevanje.

Izbira opcijskih elementov za rolo garažna vrata

Namen opcijskih elementov je, da uporabo garažnih vrat dodatno olajšajo, vendar se je potrebno zavedati, da se vsak opcijski element doplača. Najcenejša rolo vrata zato ne bodo vključevala veliko dodatnih elementov. Nabor teh elementov je popolnoma odvisen od vaših potreb in želja – ali želite ročno ali daljinsko upravljanje, ali želite dodaten protivlomni sistem, ali želite optosenzorje v tesnilni gumi, ki preprečujejo nalet na ovire, ipd. Tukaj imate kot stranka veliko vpliva na oblikovanja končne cene garažnih vrat. V kolikor je vaš proračun za nakup garažnih vrat nižji, boste izbrali manj opcijskih elementov oziroma se osredotočili na vam najpomembnejše.

Več opcijskih elementov, kot izberete, višja bo končna cena garažnih vrat. Vendar – več, kot jih izberete, višji bo nivo udobja, funkcionalnosti in varnosti.

Montaža rolo garažnih vrat

Rolo garažna vrata so dokaj enostavna za montažo, zato imajo nekateri ponudniki možnost nakupa brez montaže. Garažna vrata brez montaže so cenejša, kot garažna vrata, ki vključujejo montažo. V povprečju, ta razlika znaša med 170–200 €. V kolikor ste spretni z domačim orodjem, lahko denar za montažo privarčujete in le-to opravite sami.

Materiali, iz kateri so izdelana rolo garažna vrata

Cena rolo garažnih vrat je odvisna od materiala, ki se uporablja za njihovo izdelavo. Samega materiala ne morete izbirati, lahko pa izberete ponudnika, ki za proizvodnjo uporablja primernejši material. Rolo garažna vrata so lahko izdelana iz jekla, aluminija, PVC plastike ali iz kombinacije različnih materialov. Bodite previdni in se pri izbranem ponudniku oziroma proizvajalcu garažnih vrat prepričajte, iz katerih materialov so izdelana. Vsi materiali niso najbolj optimalni – na primer, PVC rolo vrata so sicer cenovno ugodnejša, vendar so manj trpežna in manj varna. Ni nujno, da bodo takšna vrata varovala vaš avto ali druge predmete v vaši garaži.

Jeklo je precej trpežno in cenovno ugodno, medtem ko so aluminijasta garažna vrata lahka in preprosta za vzdrževanja, vendar običajno nekoliko dražja. Pri proizvajalcu garažnih vrat Hanus, so rolo garažna vrata izdelana iz aluminija in so prašno barvana, kar daje vratom lastnost trajnega izdelka. Prašno barvanje namreč omogoči debelejši nanos barve in s tem še večjo trdnost izdelka.

Cena naj ne bo glavno vodilo pri nakupu garažnih vrat. Najcenejša rolo garažna vrata naj bodo le toliko poceni, da se v zameno za nizko ceno ne boste rabili odpovedati funkcionalnosti in varnosti. Imejte v mislih, da garažna vrata izbirate za vrsto let, zato poskrbite, da bodo kvalitetna in da bo partner, ki mu boste zaupali, imel dobre reference.

Kot smo povedali, se cena rolo garažnih vrat razlikuje od ponudnika do ponudnika in od uporabljenih materialov, je pa v veliki meri odvisna od vaših potreb in želja. Za najcenejša rolo garažna vrata se boste morali morda odpovedati nekaterim ugodnostim, ki rolo vrata naredijo udobnejša.

Preden se odločite za nakup rolo garažnih vrat si naredite seznam preferenc in poskrbite, da bodo garažna vrata ustrezala vsem vašim zahtevam. To vključuje dimenzijo garažnih vrat, pogostost uporabe, stopnjo varnosti, ki jo potrebujete, in seveda, vaš proračun. Z ustreznim razumevanjem teh faktorjev boste lažje izbrali rolo garažna vrata, ki ustrezajo vašim potrebam in so hkrati cenovno ugodna.