Kako otroku postaviti mejo in dopustiti, da postane najboljša verzija sebe

kako otroku postaviti mejoVeč postav, več zmešnjav, več težav. Prav gotovo ste se že znašli na javnem prostoru, v piceriji, trgovini, na bazenu, kjer so bili poleg staršev otroci, ki so tekali okrog, se prepirali z ostalimi ali celo uničevali tujo lastnino. Starši so jih z nasmeškom opazovali in niso odreagirali. Ste se kdaj vprašali kako otroku postaviti mejo?

.

Kaj je sprejemljivo vedenje, kdaj ga je potrebno preusmeriti ali pa preprosto oditi domov?

.

Otroci so različni: hitri, počasni, jasni, dinamični, močni, vodljivi, tihi, vsi pa potrebujejo meje. Si predstavljate vodo? Brez struge je močvirje, ko pa si najde svojo pot, postane čedalje močnejši tok, ki nazadnje služi človeštvu na različne načine. Tako je z otrokom. Meje, ki mu jih pomagate postaviti starši, ga oblikujejo v njegovo najboljšo verzijo, mu pomagajo odkrivati potenciale in talente, ter te talente tudi. razvijati.

.

Da pri tem niste prestrogi ali preveč popustljivi, je potrebno svojega otroka (in sebe) dobro poznati. Meni je pri tem v veliko pomoč poznavanje astrološke karte. Nekatere lastnosti mora otrok razviti in potrebuje na določenem področju posebno mejo ali pa več pozornosti. Za vse otroke (in odrasle) pa bi moralo veljati: ko začnete s svojim ravnanjem škodovati sebi ali drugemu, ste stopili čez mejo.

.

Kako otroku postaviti mejo?

.

  1. otroci in mejeUpoštevajte njegovo starost. Od tega je odvisno, ali bo zmogel nekaj storiti sam in koliko vaše pomoči potrebuje.
  2. Spoštujte in upoštevajte njihove potrebe (po svobodi, gibanju, prehranjevanju, igri, pozornosti, cartanju…).
  3. Bodite fleksibilni. Če vidite, da nekaj ne deluje, razmislite zakaj ne. Ste bili prezahtevni? Se vam je zasmilil, pa ste nekajkrat popustili, sedaj pa otrok to izkorišča? Ali res potrebuje nekaj drugega?
  4. Bodite pozorni na ravnovesje med pravicami in dolžnostmi. Otroci neradi izgubijo privilegije, zato si naredite skupen urnik, kjer bodo razvidne šolske obveznosti, gospodinjska opravila in prosti čas.
  5. Predvsem pa, omejite jim uporabo telefonov, računalnikov in TV-ja na minimum. Več volje bodo ohranili za življenje.

.

Kaj otrok pridobi z mejami?

.

Daje mu občutek varnosti. Tako lažje spozna svoje sposobnosti in razvija spretnosti. Postaja samozavesten. Razvije si delovne navade. (1)

.

Kaj boste vi pridobili?

.

Najbrž bo v hiši več mirnih trenutkov. Predvsem pa lahko ohranite svoj mir, saj se bo otrok sčasoma zavedal, da soustvarja življenje.

.

potrebe starševPredvsem pa, ljubi starši, tudi vi, predvsem mame, imate svoje potrebe. Upoštevajte jih, otrok naj vas spozna kot človeka. In ne kot nekoga, ki je zmeraj na voljo za vse kar si zamislijo in potrebujejo. (2)

.

Seveda se bodo upirali. Na začetku bolj, kasneje vedno manj. Pogovarjate se z njimi, ko so mirni. Včasih je dobro obrniti vse na humoren način, drugič je potrebno biti resen in vztrajen. In včasih vas bo prijelo, da spustite vse z rok.

.

Dihajte. In vedite, da se na koncu vedno obrestuje. Sedaj veste, kako otroku postaviti mejo, zato le pogumno!