Kdaj dojenčka prestaviti iz košare v športni del vozička?

Pred prihodom vašega dojenčka ste verjetno preživeli ure in ure branja o najvarnejšem vozičku, tistem z najboljšimi ocenami, tistem, ki je prilagodljiv in funkcionalen. Preizkusili ste jih vse in končno izbrali pravega. Trenutno za sprehode uporabljate košaro, a se sprašujete, ali naj vaš malček še vedno leži v njej.

Prvo leto v življenju dojenčka hitro mine. Kar naenkrat začnejo plaziti, nato pa kmalu tudi hoditi. Kako pa vemo, kdaj je čas za prehod iz košare v športni del vozička?

Na kratko, ne obstaja okviren datum ali starost, ki bi veljal za vse dojenčke. Pred veliko spremembo moramo upoštevati dve stvari: navodila za uporabo, ki ste jih prejeli z vozičkom in razvoj vašega dojenčka. Čeprav se to morda zdi zapleteno, bomo to razložili v nadaljevanju.

Navodila za uporabo vozička.

Vsak model ima svoja specifična navodila. Ta navodila nam bodo povedala, koliko teže lahko košara podpre, vendar te informacije ne bi smeli jemati kot pravilo. Primer, če navodila navajajo, da je možno športni del vozička uporabljati od šestega meseca dalje, vendar naš malček še ne drži glavice pokonci, bi bila lahko to prenagljena odločitev.

Po drugi strani, če navodila predlagajo prehod ob teži 5 ali 7 kilogramov, je možno, da dojenček doseže to težo, vendar še ni star 6 mesecev in njegov razvoj kaže, da še ni pravi čas za športni del vozička. Skratka, proizvajalci nam dajo smernice glede na izdelavo svojega izdelka, vendar se jih ne bi smeli striktno držati.

Razvoj dojenčka – najbolj pomemben dejavnik za prehod v športni del vozička

Najpomembnejši del prehoda iz košare v športni del vozička so znaki razvoja, ki nam jih pokaže naš dojenček. Vsak dojenček je edinstven in dosega razvojne mejnike ob različnih starostih. Nekateri začnejo raziskovati in držati glavo pokonci že pri 5 mesecih, drugi pa morda šele pri 7 mesecih ali še več.

Nekateri znaki, iz katerih lahko razberete, da je dojenček zrel za prehod iz košare v športni del vozička:

  • Drži glavo pokonci brez pomoči.
  • Je radoveden in poskuša kukati iz košare.
  • Košara postane premajhna.
  • Sam sedi brez pomoči.
  • V košari se počuti nelagodno in želi biti v naročju.

Pravi čas za prehod je pomemben za zdravje in varnost vašega dojenčka. Prezgodnja odločitev bi lahko privedla do napačne drže in težav s hrbtenico. Pravilna drža malčkov, še posebej, če preživijo dolge ure v vozičku, je ključnega pomena. Otrok, ki še ne sedi sam, bi se lahko v tej drži počutil nelagodno in imel v prihodnosti težave.

Zdaj veste, idealen čas za prehod vašega dojenčka iz košare v športni del vozička je odvisen od vašega otroka. Pozorno spremljajte njegov razvoj in vedno zaupajte svojemu instinktu. Za vašega malčka bo to vznemirljiv trenutek, saj bo svet lahko opazoval iz nove perspektive.

Nasvet za prehod iz košare v športni del vozička je pripravljen v sodelovanju s strokovnjaki otroške spletne trgovine bimbo.si, kjer lahko v njihovi ponudbi najdete vse vrste otroških vozičkov. Za vse namene in vse denarnice. Preverite njihovo ponudbo zelo kvalitetnih otroških vozičkov.