Stroji za obdelavo kovin – glavne vrste in uporaba

 

Pri izdelavi kovin gre za ustvarjanje kovinskih konstrukcij s postopkom rezanja, upogibanja in sestavljanja. Ta postopek z dodano vrednostjo se izvaja z uporabo strojev, surovin, delov in različnih drugih virov. Sprva je bil ta celoten proces ročno izveden, zdaj pa z ogromno rastjo v tehnološkem sektorju obstaja nekaj izjemnih in nepogrešljivih strojev, ki se uporabljajo za isti namen. Vsak postopek izdelave se začne z ustrezno skico oz. shemo, ki ima posebne in natančno določene dimenzije. Od tam se postopek prenese k proizvajalcem, ki uporabljajo številne procese dodane vrednosti, kot so varjenje, rezanje, oblikovanje in strojna obdelava. Pri tem seveda pomagajo vrhunski stroji za obdelavo kovin.

Pomen kovine

Danes na trgu lahko najdete nekaj najboljših in najbolj ekonomičnih proizvajalcev pločevine in ostale kovine, ki s svojimi kombinacijami različnih procesov in tehnologij lahko praktično ustvarijo čudeže. Kovina je tisti element, ki se po vsem svetu uporablja v različnih industrijskih sektorjih. Ker je postopek izdelave zapleten in obsega različne procese, kot so rezanje, upogibanje, oblikovanje itd., zahteva uporabo številnih različnih vrst profesionalnih orodij in opreme.

Glede na vrsto izdelka, ki ga je treba izdelati, se uporabljajo različne vrste opreme. Oglejmo si nekaj najpomembnejših in najosnovnejših orodij in opreme, ki niso le nadomestila napornega ročnega dela, ampak so omogočila ustvarjanje zelo zapletenih modelov.

Vrste profesionalnih industrijskih strojev za obdelavo kovin

1. Brusilni stroji ali brusilniki

Abrazivni material je narejen tako, da se vrti pri zelo velikih hitrostih, kar zagotavlja zaključek obdelovanca z odstranitvijo vseh majhnih količin materialov po površini. Brušenje, npr. SQS brusilni stroji posledično prispevajo h končnemu izgledu izdelkov in jih naredijo gladke na otip.

SQS brusilni stroji

2. Stroji za struženje ali stružnice

Ti stroji se uporabljajo za vrtenje obdelovanca za izvajanje različnih operacij ujemanja. Ti večnamenski stroji se lahko uporabljajo za opravljanje več funkcij, kot so rezanje, brušenje, rezkanje, vrtanje, navijanje in struženje. Na voljo so v različnih velikostih in so opremljeni s številnimi dodatki.

3. Vrtalni stroji ali vrtalniki

Eden najpogostejših vrst strojev, ki ga uporabljajo povsod, je priljubljen predvsem zaradi raznolikosti. Po vsem svetu se uporablja za številna različna opravila. Enostavna namestitev in ravno tako preprosta zamenjava je tisto, zaradi česar je ta stroj priljubljen med vsemi. Poleg tega, da je sposoben opraviti na tisoče popravil, se ti stroji večinoma uporabljajo za vrtanje lukenj ne samo na kovinskih pločevinah, temveč tudi na betonu in cementu. Na voljo radialni vrtalni stroji, magnetni vrtalniki, namizne različice, samostoječi ali zobniški vrtalniki in še veliko več.

radialni vrtalni stroji

4. Rezkalni stroji ali rezkalniki

Ti stroji se uporabljajo v rotacijskem rezu, njihov namen pa je odstraniti neželene materiale. Ker je obdelovanec trdno pritrjen na delovno mizo, se vrtljivo orodje premika navpično. Dve glavni operaciji, ki jih izvaja rezkalni stroj, sta rezkanje po površini in periferno rezkanje.

5. Stroji za oblikovanje

Stroji, ki se uporabljajo za rezanje na obdelovancu, uporabljajo enotočkovno rezalno orodje, ki se premika linearno. So preprosti stroji in so enostavni za uporabo.

6. Stroji za razprševanje

Večinoma obstajata dve vrsti postopkov raztezanja – linearni in rotacijski. Ti stroji se uporabljajo za odstranitev materiala z obdelovanca z zobatim orodjem ali vrvjo.

7. Industrijske žage

Industrijske žage se uporabljajo za rezanje kosa oz. obdelovanca na dva dela. Sestavljene so iz rezila, ki se ali vrti naprej ali nazaj, da naredi rez. Na splošno obstajajo tri vrste industrijskih žag, vključno s fino žago, krožno žago in tračno žago.

8. Stroji za skobljanje

Ti stroji so zelo podobni strojem za oblikovanje, edina razlika je v tem, da pri teh strojih rezalno orodje miruje in se obdelovanec vrti v linearnem gibanju. Druga razlika je v tem, da so ti stroji večji od strojev za oblikovanje.

stroji za obdelavo kovin
Primer skupine najbolj pomembnih strojev za obdelavo kovin (VIR 1)

9. Stroji za rezanje

Ti stroji se uporabljajo za rezanje pločevine. Ena zelo velika prednost teh strojev je, da ne tvorijo sekancev ali ostankov materialov. Druge pomembne operacije rezanja kovin, ki so si podobne, so pokrivanje in prebadanje.

10. Stroj za rezanje zobnikov ali vijačnih navojev

Različica rezkalnega stroja, ti stroji uporabljajo posebno vrsto rezalnega orodja, ki se večinoma uporablja za izdelavo zobnikov in vijačnih navojev in je ena od relativno poceni izbir med stroji.

11. Stroji za vrtanje lukenj

Različica strojev za vrtanje, kiso nameščeni na fiksnem stojalu. To je improvizirana in zanesljiva različica ročnih vrtalnih strojev, saj so bolj stabilni in učinkoviti pri opravljanju dela. Delovna miza omogoča neprekinjeno vrtanje vrtalnikov z dobro natančnostjo.

Sklep

Čeprav obstaja še veliko drugih strojev, ki so zasnovani za izvajanje posebnih operacij za posebne namene, so to nekateri najpogostejši in široko uporabljeni stroji po vsem svetu. Dobre in zanesljive proizvajalce lahko najdete povsod po svetu, če pa iščete najboljšega v Evropi, potem vsekakor najdete nekaj najbolj zanesljivih in kakovostnih izdelovalcev v številnih evropskih državah.

Z rastjo tehnologije se vsak dan razvijajo številni stroji, ki malo da ne delajo čudeže ne le pri izdelavi zapletenih izdelkov, ampak tudi pri prihranku pri izgubi, predvsem pa pri človeškem delu in trudu.

VIR (1) Engineering Learn