3 glavne prednosti uporabe CNC nadzora višine plazemskega gorilnika (THC)

 

Nadzor višine gorilnika pri CNC plazemskih strojih danes ni več zgolj opcija, ampak v večini primerov kar nuja. Težko boste npr. našli profesionalno CNC napravo, ki nima integriranega tega sistema. Preverimo torej, zakaj je nadzor nujen in katere so bistvene prednosti uporabe CNC nadzora.

Zakaj je nadzor višine gorilnika ali THC (Torch height control) nujen?

Vloga sistema za nadzor višine gorilnika za mehanizirane rezalne sisteme je pogosto podcenjena. Dober nadzor višine gorilnika ali THC, kot je npr. Torch height controller Polabs je absolutno ključnega pomena za dobro kakovost reza. Znano je dejstvo, da je daleč najboljša možna metoda nadzora zaznavanje rezalne napetosti. Rezalna napetost je neposredno sorazmerna z višino med gorilnikom in obdelovancem; višja kot je razdalja, višja je napetost in obratno. Tako lahko enostavno vzamemo rezalno napetost kot kontrolni parameter in jo uporabimo za nadzor razdalje.

Torch height controller Polabs

Ta način krmiljenja se pogosto imenuje zaznavanje napetosti obloka ali AVC (Arc voltage sensing). Zaznavanje napetosti obloka ni brez izzivov. Gorilnik je izpostavljen visokofrekvenčnemu pilotnemu loku, ki ustvarja plazmo. Ta lok lahko zlahka preide nazaj na občutljivo merilno vezje napetosti in poškoduje/povzroča nepravilno delovanje sistema. Zato je treba nujno izolirati merilno vezje od plazemskega loka in kljub temu biti sposoben natančno izmeriti napetost. Visoko občutljivo vezje za krmiljenje napetosti obloka lahko zazna spremembe napetosti, manjše od 0,5 V. Natančne meritve in izolacijo je mogoče doseči z uporabo Hallovih senzorjev.

Poglejmo 3 glavne prednosti nadzora za višino gorilnika:

1. Avtomatski nadzor

Omogoča avtomatski nadzor 3 potrebnih načinov višine za odlično življenjsko dobo potrošnega materiala in kakovost reza.

Pravilna višina preboda je ključnega pomena za življenjsko dobo in dolgoročno kakovost reza šobe gorilnika (konice). En preboj preblizu bo trajno vplival na kot rezanega roba, umazanijo in splošno kakovost roba. THC najde površino materiala in se nato umakne na ustrezno višino preboda.

2. Ustrezna višina reza

Ko je višina preboda natančno določena, se gorilnik premakne navzdol (po izteku časovne omejitve časovnika zakasnitve prebadanja, ki omogoča popoln preboj) na ustrezno višino reza.

Višina reza je ključnega pomena za oglatost roba, ostanke in ukrivljenost. Prenizka bo povzročila trke plošč, previsoka bo razširila zarez, povečala kot robov in povzročila umazanijo ter ukrivljenost.

prednosti uporabe CNC nadzora
Shematski prikaze delovanja THC – če je gorilnik bližje plošči, bo napetost obloka manjša, kot če je gorilnik dlje od plošče, ob predpostavki, da so vsi drugi rezalni parametri enaki (VIR 1)

3. Ustrezna razdalja

Ko gibanja X in Y dosežeta hitrost (po izteku časovnika zakasnitve nadzora višine), prevzamejo krmiljenje povratne informacije napetosti obloka, in s tem vzdržujejo ustrezno razdaljo gorilnika do delovne razdalje, ki jo nadzoruje nastavitev napetosti obloka.

Pravilno delujoč nadzor višine vam bo omogočil programiranje na stotine delov, pa tudi napravo boste lahko med delovanjem zapustili. Tako naj bi delovali vsi CNC stroji!

Če režete en del naenkrat in vas ne moti, da med rezanjem stojite ob napravi, lahko prilagodite višino preboda za vsak prebod. Če se vmes ustavite in nato prilagodite višino reza, potem ste lahko brez nadzora višine. Mnogi to storijo. Vendar pa regulator višine naredi te stroje resnično avtomatizirane in veliko bolj funkcionalne. Na trgu ni na voljo nobenih profesionalnih gospodarskih industrijskih strojev brez nadzora višine.

Če potrebujete večjo natančnost, lahko izberete stroj za rezanje vlaken.

VIR (1) Langmuir Systems