Orodje za varjenje, ki ne smejo manjkati v nobeni delavnici

Ne glede na to, ali ste profesionalni varilec ali celo začetnik, potrebujete dobro varilno orodje in opremo za izboljšanje kakovosti svojega dela in tudi za lažjo izvedbo vaših projektov. Varjenje je občutljiva obrt, ki zahteva, da za vsak projekt uporabite pravo orodje.

Brez pravih orodij bo opravljanje vašega dela precej težje in dolgotrajno, končni zvar pa morda ne bo videti tako, kot bi si želeli. Tudi če ne delate profesionalno za druge, ravnanje z lastnimi hobi varilnimi projekti brez pravih ali najboljših orodij verjetno ne bo privedlo do najboljšega ali želenega rezultata. Pravo orodje za varjenje vam bo omogočilo učinkovito delo in zagotovilo, da boste lahko dosegli želeni rezultat.

rast trga za orodja za varilce
Trg z orodji in opremo za varilce v Evropi neverjetno raste (VIR 1)

 

V prispevku si torej pogledamo in opišemo x orodij za varjenje za profesionalne in začetnike – tako najbolj nujnih kot tistih, zgolj priporočenih.

1. SQS varilni aparati

Ena stvar je povsem logična. Brez varilnega aparata ne morete variti materiala. Kot profesionalni varilec je varilni aparat eno prvih orodij, ki bi moralo biti del vaše zbirke orodij.

Čeprav obstajajo različne vrste varilnih strojev, se lahko vedno odločite za tistega, ki je bolj primeren za projekt. Pri podjetju SQS npr. so na voljo vsi SQS varilni aparati (predvsem proizvajalca Lincoln Electric), ki bi jih lahko potrebovali. Lahko se odločite za MIG varilne aparate, če varite po TIG postopku so na voljo tudi ti, lahko pa se odločite za RO različico. Na voljo so seveda tudi aparati za EPP varjenje, za uporovno varjenje, na konec koncev za tudi za vse bolj priljubljeno orbitalno in lasersko varjenje.

sqs varilni aparati

Vašo izbiro mora vedno voditi vrsta projekta, ki se ga želite lotiti, ter zanesljivost ali kakovost stroja.

2. Plazemski rezalniki

Plazemski rezalnik sicer ni nujen, je pa zadnje čase precej zaželen aparat poleg varilne naprave.

Plazemsko rezanje je namreč kovinarjem omogočilo profesionalne, natančne in čiste reze. Plazemski rezalniki so danes precej nadgrajeni in izboljšani v primerjavi s plazma rezalniki, kot so bili včasih. Uporabljajo električni lok v povezavi s plinom ali virom zraka v delavnici.

Pri nakupu plazemskega rezalnika upoštevajte dejavnike, (podobno kot pri varilnem aparatu) kot je delovni cikel oz. intermitenca. Ta vam pove, kako dolgo boste lahko rezali, preden se mora stroj izklopiti, da se ohladi. Večji kot je stroj, daljše in debelejše boste lahko rezali brez izklopa.

plazemski rezalniki

Ocene, ki jih zagotovi proizvajalec, običajno kažejo, kako debel material bo plazemski rezalnik sposoben prerezati blago jeklo, ne kaljeno jeklo. Tudi aluminij in drugi materiali bodo drugačni. Zračni tlak mora biti nastavljen na visok in običajno je treba hitrost žice nastaviti hitro, toplota pa mora biti nizka. Novejši modeli uporabljajo inverter namesto transformatorja. To omogoča, da je enota manjša, lažja in ustvarja manj toplote.

3. Varilna miza

Tako kot potrebujete delovno mizo za svoje projekte obdelave lesa, potrebujete varilno mizo pri izvajanju varilnih projektov.

Vaša običajna lesena ali plastična delovna miza tukaj ne bo delovala, ker se zvarjeni spoji zelo segrejejo in zažgejo leseno ali stopijo plastično delovno mizo. Zato raje poskusite dobiti jekleno delovno mizo, ki vam zagotavlja platformo za namestitev in varjenje obdelovanca. Ko govorimo o varilnih mizah, so npr. mize podjetja GPPH ene najboljših, ki jih lahko dobite za svoje projekte.

Določene varilne mize so tudi opremljene s pladnjem za shranjevanje pod mizo, kamor lahko shranite drugo orodje in predmete.

4. Varilna maska

Dobra varilna maska bo zaščitila vse na vašem obrazu, vključno z očmi, nosom in ušesi. Varjenje kovinskega kosa lahko povzroči zelo močno svetlobo, zelo škodljive pline in zelo glasen zvok ali hrup, ki je škodljiv za vaše oči, dihala in sluh.

Z dobro varilno masko se lahko zaščitite pred škodljivo svetlobo, plini in zvoki, ki nastanejo pri varjenju. Najboljša izbira bo vsekakor avtomatska samozatemnitvena maska, ki je ne bo treba sneti med samim varjenjem.

5. Premi brusilnik

Ko ste izbrali ustrezen varilni aparati in se naučili, kako pripraviti in očistiti svoje projekte ter obvladati različne položaje in tehnike, je čas za nova orodja.

Ko namreč napredujete, ste pripravljeni vložiti v nekaj dodatnih orodij in dodatkov, ki vam bodo pomagali doseči popoln zaključek vaših projektov. To vas je pripeljalo do iskanja najboljšega premega brusilnika za varjenje.

Premi brusilniki se pri varjenju uporabljajo za različne namene.

  • Imajo možnost premikanja brusilnih plošč po vaši kovini, da zgladijo pomanjkljivosti.
  • Lahko imajo pritrjene žične ščetke, ki jih je mogoče uporabiti za hitro čiščenje in pripravo kovin, ki se bodo uporabljale za varilne projekte.
  • Lahko celo zgladijo pomanjkljivosti na robovih.

premi-brusilnik

Pomembno je najti najboljšo premo brusilko za vaše potrebe. Vsaka od njih je lahko namenjena drugačnim projektom in težko je vedeti, katera je prava. Začnite tako, da se vprašate, kaj običajno varite in za katere projekte potrebujete premi brusilnik. To vam bo povedalo, katere funkcije morate iskati.

Ena pogosta značilnost je stikalo za izklop, ki bo samodejno izklopilo brusilnik, če spustite sprožilec, da preprečite varnostne težave ali poškodbe vašega projekta. Pomaga tudi, če najdete varilni aparat, ki lahko obvlada nekaj različnih nastavitev hitrosti, tako da ne tvegate, da bi se na polovici vaših težjih projektov pregrel.

6. Primeži

Primež je super oprema, ki jo boste skoraj vedno potrebovali. Običajno ga boste izbrali glede na to, kakšnega projekta se boste lotili.

Lahko izberete takega, ki se vrti tako v vodoravni kot v navpični ravnini, je zelo vsestranski in ima cevne čeljusti, ki so veliko bolj učinkovite pri držanju okroglih odsekov kot ravne čeljusti. Ob tem naj povemo, da je preprost inženirski primež, ki se privije naravnost na klop, ponavadi nekoliko bolj tog.

Za res težka dela, če npr. želite obdelovanca upogibati ali udariti v primež, bo kovaški primež za noge najbolj robusten, saj noga prenaša silo neposredno na tla (običajno prek velikega lesenega bloka)

kovaški-primež

Je pa lahko koristen tudi majhen osnovni primež za vrtanje. Poleg predvidene vloge zadrževanja obdelovanca v vrtalni stiskalnici ali mlinu so lahko priročni tudi za podporo pri izdelavi vbodov.

Enako pomembna je trdna in razmeroma težka klop. V nekaterih primerih je vredno imeti majhno stojalo tipa stebrov v priročnem kotu za podporo velikega primeža. Obstajajo tudi mize za izdelavo z nosilci primeža, ki podpirajo primež, tako da so čeljusti pod nivojem mize in tako ne ovirajo, če delate na večjem projektu.

7. Odsesovalnik varilnega dima

Znebite se nevarnih hlapov, ki nastanejo med varjenjem z odsesovalnikom dima za varjenje. Moč sesanja odsesovalnika dima je mogoče prilagoditi glede na količino proizvedenih hlapov s preprostim stikalom za ventilator. Sesalnik sesa dim ali hlape, ki nastanejo med varjenjem ali spajkanjem, in jih odvaja stran od območja delovanja, kjer nikomur več ne škodijo.

Dober odsesovalnik je opremljen je z LED svetilko, ki osvetljuje vaše delovno območje in vam omogoča, da jasno vidite svoj obdelovanec.

8. Varilne rokavice, odporne na udarce

Priporočamo rokavice podjetja Lincoln Electric, ki niso samo odporne na vročino pri varjenju, ampak so tudi odporne na udarce, saj so opremljene s silikonskimi ojačitvami za roke in prste, ki prenašajo resnično visoke temperature.

Usnjena zunanjost in notranja podloga za roke iz tesno pletene tkanine Kevlar in številne z usnjem ojačane napetostne točke na rokavici zagotavljajo, da so odporne na rezanje. Ko jih nadenete na roke, so vaše roke zaščitene pred vročino, plameni, brizganjem in iskrami, ki nastanejo med varjenjem.

VIR (1) Mordor Intelligence