Kaj je bolj pomembno za digitalno oblikovanje – vizualni elementi ali besedilo

 

Tehnologija je v zadnjih letih močno spremenila sodoben svet, zlasti pa je spremenila način, kako iščemo in prejemamo informacije.

Ljudje imajo preprosto manj časa za globoko in temeljito branje, kot so to počeli naši starši ali generacije pred njimi. Večina nas pogosto uporablja mnoge, sploh digitalne informacijske vire – splet, elektronsko pošto, družabna omrežja, sporočila preko telefona in podobne. Zato se vsekakor nagibamo k temu, da preberemo in si zapomnimo informacije, ki jih je mogoče razvozlati v nekaj sekundah ali pa kar takoj.

digitalno-oblikovanje

Procesiranje

Naši možgani so kompleksen sistem, ki lahko predela informacije v vizualni obliki. To je del našega „domačega operacijskega sistem“. Že najmanj 40.000 let ljudje prenašajo informacije od ene osebe do druge s pomočjo slik, piktogramov in grafičnih simbolov.

Dodatek tem grafičnim simbolom so tekstovne informacije. Prvi dokaz pisnega sporočila se pojavi pri Sumercih okoli 2600 pred našim štetjem.

Majhni otroci pričnejo svoj učni proces z uporabo slikovnih knjig in veliko bolj verjetno je, da jih bo knjiga zanimala, če vsebuje sličice namesto večjega obsega teksta. Tudi starejši otroci (in konec koncev številni odrasli) pogosto knjigo preberejo šele potem, ko so si ogledali film, ki je bil po njej posnet.

Zakaj so vizualni elementi tako privlačni?

Na splošno se strinjamo, da ljudje na internetu ne berejo, kar pomeni, da je oblikovanje spletnih strani izjemno pomembno. Ena od študij (1) celo trdi, da večina obiskovalcev po skeniranju samo nekaj prvih vrstic ali celo samo naslova deli prispevek.

oblikovanje-spletnih-strani

Če boste npr. na Facebooku na dolgo in široko pisali ter za to dobili številne všečke, ne predvidevajte, da je bilo besedilo dejansko prebrano. Všeček boste najverjetneje dobili zaradi prizadevanje, še posebej, če ste vključili kul fotko.

Ena od Twitter študij kaže, da so tviti s fotografijami in slikami bolj brani in upoštevani kot tviti s samo besedili. Ključni razlog za ta trend je, da slike govorijo neposredno našim čustvom. Slike se nalagajo neposredno v našo podzavest, za razliko od besedilnih simbolov, ki morajo iti skozi “dekodiranje”.

Barve, velikosti in oblike vizualnih elementov zbudijo različne občutke – vse od topline in veselja do jeze in razočaranja. Podzavestno nas lahko prisilijo, da komuniciramo z blagovno znamko, delimo prispevek ali kupimo izdelek oz. storitev.

Drugi del razlage je, da vizualni elementi privlačijo takole levo kot desno strani naših možganov, ki se hkrati ukvarjajo z našo logiko in domišljijo. Pravzaprav je najboljši dokaz za to ravno pogosta uporaba in priljubljenost infografike.

Kaj pa besedilo?

Težko si je predstavljati svet brez besedila. Vidite ga povsod, kamor se obrnete. Slika je sicer lahko vredna tisoč besed, vendar teh tisoč besed vsak razume drugače. Besedilo pa je natančno in kar težko dosežemo s slikami.

Pisanje člankov je pri digitalnem oblikovanju še posebej pomembno pri spletni optimizaciji, saj so to edini podatki, za katere lahko z gotovostjo rečemo, da jih iskalniki popolnoma razumejo.

pisanje-clankov

Seveda je to za mnoge lahko absurdno – iskalniki naj bi obstajali zaradi nas, ne mi zaradi iskalnikov. A dejstvo je, da moramo biti mi tisti, ki prirejamo besedila in se trudimo, da nas v iskalnikih najdejo. Dejstvo je, da je internet praktično neskončen in da bodo obiskovalci težko našli vaše čudovite fotografije ali srčkane mačje videoposnetke brez uporabnih oznak in ključnih besed, ki jih morate dodati.

Spletna tipografija je še eno od območij, kjer se čisto besedilo in vizualizacija prekrivata.

Ustrezna in pametno izbrana pisava izboljša berljivost besedila, vendar pa morate upoštevati tudi, ton, ki ga želite doseči.

Poleg tega barva in velikost pisave povečujeta njen psihološki in čustveni učinek. Tako tipografski elementi privabljajo pozornost obiskovalcev v taki meri kot slike in prenašajo vse potrebne informacije, ki jih sporoča besedilo.

Kako pametno uporabljati besedilo in vizualne slike v spletnem oblikovanju

Vaša spletna stran potrebuje ustrezno ravnovesje med besedili in vizualno vsebino. Super slike ali videoposnetki brez besedila za vaše obiskovalce ne bodo ravno koristne. Po drugi strani pa boste z neskončnimi odstavki nepreglednega teksta obiskovalce težko obdržali.

Slike ali fotografije so glavni vizualni sprožilci za spletne strani in se pojavijo v obliki logotipov, ozadij, naslovnih fotografij, galerij in še veliko več. Uporabnika spodbudijo k branju besedila, ponazarjajo informacije, navedene v člankih in prispevkih, včasih pa zgolj zabavajo.

Slike so odličen način za usmerjanje pogleda skozi informacije o besedilu.

Eden od današnjih velikih trendov – velike slike ozadja – se uporablja na številnih spletnih straneh kot osrednji organizacijski element. Med tistimi, ki imajo pogosto največ koristi od takih fotografij so:

  • Fotografi – za prikaz najboljših referenčnih fotografij potencialnim strankam;
  • Oblikovalski studii – za predstavitev njihovih največjih projektov in izdelkov;
  • Potovalne agencije – za zagotavljanje vizualnih informacij o krajih, kamor potujejo

Danes tudi pogosto vidimo videoposnetke, ki se uporabljajo kot ozadje spletnega mesta. Pogosto opozarjajo na vsebino spletne strani in ponavadi ponujajo igriv element za uporabnika.

infografika
Infografika, ki prikazuje, kako procesiramo vizualne elemente (VIR 2)

Infografika

Infografika je ena najbolj privlačnih elementov za uporabo na spletni strani, ki združuje besedilo in grafiko.

Razvila se je na podlagi pogosto suhoparnih, tehničnih diagramov v informativen, močen in celo zabaven pripomoček za navajanje informacij. Predvsem pomaga poenostaviti podatke za vse vrste uporabnikov. Običajno infografika omogoča uporabnikom, da razumejo zapletene ideje in podatke z omejenimi količinami besedila in številnimi privlačnimi grafikami.

Danes je lahko celo besedilo predstavljeno v obliki lepih in ustvarjalnih vizualij. Z uporabo številnih različnih pisav lahko sprostite svojo domišljijo. Vedno pazite na edinstvene tipografske rešitve, ki podpirajo vaše slike.

Uporabniška izkušnja

Pri kombinaciji slik in besedila v digitalnem svetu obstaja samo ena omejitev, ki jo je treba upoštevati: uporabniška izkušnja!

Nikoli ne uporabljajte neberljive, npr. kaligrafske pisave za glavno besedilo. Uporabniki ne bodo mogli prebrati, vaša zasnova pa bo videti preobremenjena. Nekonvencionalne pisave uporabite raje za naslove, podnaslove in druge oblikovalske elemente, ki se uporabljajo za angažiranje uporabnikov.

Ko govorimo o uporabniški izkušnji je bistvo ravnovesje. Pazite, da boste uporabili ravno prav besedila in grafik, da bo postavite delovala usklajeno.

VIR (1) Slate

VIR (2) NeoMam studios