Nasveti za dodatno hlajenje poleti, ki pomagajo k učinkovitejši rabi klimatske naprave

 

Priznajmo, klimatske naprave nam poleti precej olajšajo življenje. Pravzaprav so pomembno orodje za javno zdravje. Toda po drugi strani pa nenehno delovanje klime poveča vaš račun za elektriko, prispeva k onesnaževanju okolja in včasih negativno vpliva na zdravje, sploh če je nastavljena prenizka temperatura.

Če ste ekološko naravnani, lahko mogoče preverite ostale opcije, npr. toplotne črpalke, ki ravno tako lahko hladijo, uporabljajo pa obnovljive vire energije. Toda, ne glede na to, da vas skrbi za okolje ali pa preprosto sovražite visoke računa ne koncu meseca – enostavna rešitev je, da omejite delovanje vaše klime.

Neverjetno dejstvo je, da kar pol vse porabljene energije predstavlja klimatska naprava (VIR 1)

Zunaj vaših prostor pazite, da boste uravnavali telesno temperaturo in pili veliko vode. Znotraj vaših bivalnih prostor pa lahko naredite veliko, da omejite delovanje klimatske naprave. Poglejmo, kako.

Vročina in vlažnost

Ko boste omejili delovanje klimatske naprave, morate upoštevati dva dejavnika: splošno toploto in vlažnost. Na vroč dan je potenje presenetljivo učinkovit način, da telo ohranja vašo osnovno telesno temperaturo. Ko kapljice na koži prehajajo iz tekočine v plin, njihovo izhlapevanje odstrani toploto od vašega telesa, s čimer hladi kri pod kožo. Ta ohlajena kri se potem pretaka po vašem telesu in vas na tak način hladi.

Vlaga v zraku pa ta proces onemogoča. V meteorološkem jeziku je vlažnost količina vodne pare, ki jo lahko zadrži atmosfera. Več kot je vlage, manj je možnosti, da vaš znoj izhlapi. In brez naravnega sistema hlajenja vašega telesa vse občutite bolj vroče.

Če povzamemo – bolj ko se poleti znojite, bolj ohranjate osnovno telesno temperaturo in manj vam je vroče. Se pravi morate poskrbeti, da v zraku ni preveč vlage oz. da zrak ohranjate relativno suh. In to lahko dosežete tudi brez delovanja klime.

klima-na-delovnem-mestu-vrocina

Izkoristite arhitekturo vašega objekta

Hlajenje vaših notranjih prostorov je večinoma stvar konvekcije – težnja vročega zraka, da se dvigne. Najboljši način za ohladitev sobe je, da usmerite toploto proti stropu in potem ven. Kot bonus, pravilno prezračevanje nadzoruje tudi vlažnost, tako da tisti lepljivi občutek izgine.

Najprej si oglejte postavitev vaše hiše. Vroče poletja niso nova težava za lastnike hiš, sploh starejše hiše skrivajo svoje funkcionalnosti, ki jih lahko izkoristite.

Sploh pri kvadratnih in ozkih hišah lahko dosežete učinkovito navzkrižno prezračevanje, če odprete glavna vrata in okna. Veter pomaga odstraniti vroč zrak, zaradi česar se doma počutite bolj udobno. Prepih lahko potencirate tudi z električnimi ventilatorji (več o tem kasneje).

Hiše z velikimi terasami ravno tako ohranjajo nižje temperature. To je zato, ker zunanja struktura absorbira neposredno sončno svetlobo in s tem omogoča, da se notranji prostori izognejo pregrevanju.

Izogibajte se sončni svetlobi

Veliko toplote pride v vaš dom preko sončne svetlobe. V posameznih sobah lahko blokirate sončne žarke z zatemnitvenimi zavesami ali žaluzijami. Če vseeno vedno želite sončno svetlobo, odgrnite zavese na oknih, ki niso obrnjeni direktno prosti soncu. To omogoča posredno sončno svetlobo, ki ni izjemno vroča in še vedno omogoča hlajenje.

Pomembne se tudi barve zatemnitvenih zaves. Barvo vidimo, ker se posebna valovna dolžina svetlobe odbije od predmeta. Ker se toplota izžareva kot infrardeča svetloba, bodo “vroče” barve, kot so rdeča, oranžna in rumena, odbile največ toplote.

Seveda ne želimo vsi živeti v večni temi. Če potrebujete več neposredne svetlobe, razmislite o namestitvi sončnih zaslonov in rahli zatemnitvi oken namesto zaves. Ti dodatki lahko lahko odstranijo nekatere valovne dolžine sevanja, medtem ko oddajajo druge.

Še ena koristna tehnika, če ste ljubitelji rastlin, je postavitev lončnic. Določene vrste rastlin, vključno s kserofiti, kot so kaktusi in aloe, “zračne rastline” kot bromelije in vse lončnice, ki ne zahtevajo pogostega zalivanja, dobijo vodo iz zraka okoli njih. Če jih gojite na oknih, bodo poskrbele za manj vlažnosti, hkrati pa bodo blokirale nekaj sončne svetlobe. Vendar pa ne uspevajo vse lončnice v vseh okoljih, zato v vrtnem centru vprašajte, katere so primerne za vaše prostore.

Omislite si ventilatorje

Ventilatorji sami po sebi ne ohladijo zraka. Namesto tega premikajo zrak, ki pomaga odstraniti znoj z vašega telesa. Torej jih morate postavite zgolj zaradi tega, da povečate pretok zraka.

Za začetek postavite električne ventilatorje k oknom (če se odprejo). Poskusite jih nastaviti čim bolj visoko. Postavljeni morajo biti navzven, da lahko potegnejo zrak ven iz prostora. Če imate dvonadstropno hišo, postavite večino ventilatorjev v zgornje nadstropje, kjer bodo zaradi konvekcije povlekli vroč zrak.

Tudi stropni ventilatorji lahko pomagajo. Če jih imate, se prepričajte, da se obračajo v nasprotni smeri urinega kazalca. Tako bodo vroč zrak potegnili proti stropu.

Ventilatorji pomagajo tudi ojačati prepih, ki ga ustvarite z odprtimi vrati in okni. Ventilator v vratih bo premaknil zrak, drugi ventilator pri oknu bo naredil enako – toda če jih postavite strateško, lahko ventilator pri vratih piha hladen zrak, medtem ko ventilator pri oknu potegne vroč zrak.

Namenite nekaj časa postavljanju ventilatorjev po prostorih. Testirajte in poskušajte najti najboljšo postavitev za optimalno prezračevanje.

Nadzorujte vlago

Ko opazite, da imate preveč vlage, lahko nekaj razvlažilnikov naredi čudež. Razvlažilnik je res edina naprava odstranjevanje vlage – klima naj bi sicer odstranila vlago, vendar se strokovnjaki ravno ne strinjajo.

Da bi odstranili vodo iz zraka, jo morate zmanjšati na rosišče, temperaturo, na kateri voda prehaja iz plina v tekočino. Kondenzatorji na zadnji strani vašega klimatske naprave se lahko spustijo pod točko rosišča. Če vidite vodo, ki kaplja iz klimatske naprave, je to točno to, kar se dogaja. Problem je, ker rosišče ni definirano s fiksno število.

Pravilo palca pravi, da višja je vlažnost, bližje je rosišče zunanji temperaturi. Pri 26 stopinjah Celzija in 75-odstotni vlažnosti, na primer, je rosišče 21 stopinj. Toda pri 52-odstotni vlažnosti je rosišče 15 stopinj. Tudi če lahko vaša okenska klimatska naprava ohladi sobo na to točko, vam bo zelo neprijetno.

modra-klima-klimatske-naprave

 

Izključite aparate

Na izjemno vroč boste želeli omejiti vire toplote v vašem domu. V kuhinji se izogibajte vroči pečici in poskusite kuhati hrane v ločenih napravah, kot so ekonom lonci ali mikrovalovke, ki ne ustvarjajo tako visokih temperatur. Ali pa se držite nekuhanih obrokov, kot so solate.

Poleg kuhanja lahko tudi drugi aparati proizvajajo nepotrebno toploto. Na primer, namesto da bi zagnali pomivalni stroj, pomijte posodo na roke. V kopalnici ne vključujte sušilnega stroja ampak perilo obesite zunaj – suho bo v nekaj urah.

Kdaj vseeno uporabiti klimatsko napravo

Zgoraj naštete tehnike vsekakor ne bodo ohladile prostor v taki meri kot osrednji prezračevalni sistem ali nekaj dobro postavljenih stenskih klima enot, vendar bodo vaše bivanje bolj udobno. A še vedno lahko uporabljate te tehnike v kombinaciji s klimatsko napravo. Lahko znižajo temperaturo vašega doma in tako vaša klimatska naprava deluje z manjšo močjo, kar posledično pomeni manj porabljene energije.

Ko končno vklopite klimatsko napravo, ne pozabite na učinkovito uporabo. Pred uporabo npr. preverite, če so okna ustrezno zatesnjena, da hladen zrak ne uhaja po nepotrebnem.

Tako kot se vroč zrak dviga, hladen zrak pada – in to morate nadzorovati. Na primer, v katerem koli prostoru, kjer imate klimo, pokrijte ogrevalne odprtine, da preprečite, da hladen zrak pade v klet. Izognite se tudi zapravljanju energije v prostorih, kjer temperatura ni pomembna. Zaprite torej vrata prazne rezervne spalnice ali shrambe, medtem ko klima deluje.

Namestite naprave, ki imajo funkcijo varčevanja z energijo. Nekatere od teh se bodo samodejno izklopile, ko zrak doseže ciljno temperaturo. Druge imajo časovnike, ki jih lahko nastavite na želeno temperaturo ali pa se bodo v celoti izklopile, ko nikogar ne bo doma.

Ne glede na to, ali vas skrbi za okolje ali pa bi radi prihranili pri stroških za električno energijo – uporabljajte klimatsko napravo pametno in si pomagajte z zgornjimi nasveti.

VIR (1) Santa Air