Kaj morate vedeti o derezah?

Ko se odločate med množico različnih derez na trgu se lahko zmedete. V tem članku vam bomo poizkusili razložiti vse kaj morate vedeti o derezah, njihovih tipih in namenih uporabe.

Dereze lahko v osnovi razdelimo na:

 • Univerzalne dereze
 • Polavtomatske dereze
 • Avtomatske dereze

Univerzalne dereze so spredaj in zadaj opremljene z nastavljivimi ali elastičnimi pasovi. Načeloma ustrezajo vsakemu planinskemu čevlju. Vse kar morate paziti je, da peta čevlja ni preširoka in lepo sede v nastavek dereze. Problem so lahko tudi premehki čevlji, saj se jermeni razrahljajo in čevelj lahko zdrsne iz dereze kar je lahko smrtno nevarno.

Polavtomatske dereze so spredaj enake kot univerzalne dereze, zadaj pa imajo avtomatsko zapiralo. Za natikanje polavtomatskih derez rabite čevelj, ki ima zadaj zob kamor se avtomat lahko zapne.

Avtomatske dereze imajo avtomat zapiranja spredaj in zadaj. Temu ustrezen mora biti tudi čevelj, ki mora imeti ustrezna zoba zadaj in spredaj. Ustrezajo tudi pancarjem.

Avtomatske dereze so najbolj specializirana vrsta derez. Uporabljajo se za ekstremne dejavnosti, kot so alpinizem, plezanje po ledu in plezanje v težjih ledenih grapah. Te dereze se najbolje prilegajo stopalom in se jih najhitreje obuje in sezuje. Če torej dereze uporabljate v okolju, kjer je kjer je kakovost prileganja bistvenega pomena, potem so avtomatske dereze za vas edina prava izbira.

Ne pozabite, derez se nikoli ne sme uporabljati v kombinaciji s pohodnimi palicami. Cepin in plezalna čelada sta obvezna, če imate na nogah obute dereze.

Pohodne palice pa za uporabo na strmi zasneženih in poledenelih pobočjih niso primerne.

Kaj morate vedeti o derezah – Avtomatske dereze

Slabost je ta, da so dražje in da so v nekaterih situacijah »overkill«. To velja recimo poleti, ko morate 8h hoditi po vročem soncu in dereze rabite samo za prečenje kratkega snežišča. Potem verjetno ne boste želeli imeti cel dan obutega težkega zimskega čevlja, na katerega se prilegajo avtomatske dereze.

Slabost je tudi cena. Avtomatske dereze so najdražje, vendar pa morate upoštevati, da poleg derez rabite še ustrezen čevelj, katerega cena se začne pri 300€. Za večino primerov rekreativcev so avtomatske dereze nepotrebne. Pomembno je tudi, da imate v čevlju pozimi obute res kvalitetne nogavice, ki bodo poskrbele, da vas v snegu ne bo zazeblo.

Obstajajo pa dejavnosti, kjer so nepogrešljive:

Plezanje v ledu

Dereze za plezanje v  ledu so zasnovane prav za to: s čim manj truda se dvigujete po navpičnih zavesah zmrznjene vode. Če želite, da vam to uspeva, uporabite tehniko, pri kateri sprednje zobe brcnete v led, da pridobite stojišče v ledu. V pomoč pri tem so posebne plezalne dereze zasnovane z ostrimi konicami spredaj, s katerimi razbijete led in plezanjem in najde oporo.

Sprednje zobe lahko namestite na različne načine:

 • Enojni ali mono zob: Kjer imate na konici le sprednji del dereze. To omogoča večjo natančnost glede tega, kje postavite noge, vendar na račun izgube nekaj stabilnosti
 • Dvojni zob: Na sprednji strani dereze imate dve konici, nameščeni na enaki razdalji in z enako dolžino. To ustvarja večjo stabilnost.
 • Offset, kjer imate en mono zob in en krajši zob nekje ob strani. Nastavitev odmika je hibridna metoda, ki poskuša doseči stabilnost kot pri dvojnem zobu in natančno kot pri enojnem zobu

Alpinizem

Aplinistične dereze imajo dve glavni razliki napram derezam za ledno plezanje. Njihovi sprednji zobje so manj ukrivljeni in manj ostri, saj niso zasnovani za brcanje v led.

Ob straneh in zadaj imajo dodatne zobe.

Obe oblikovni spremembi vam omogočata lažjo hojo se temi derezami, čeprav po drugi strani izgubite več moči za vzpenjanje po strmem ledu. To je zato, ker je alpinizem veliko bolj splošen šport, ki zajema širši spekter dejavnosti in ljudi. Ne boste le plezali po slapovih; prečkali boste ledenike, se prebili po snežnih grapah in se spuščali po strmih pobočjih. Za to vrsto pustolovščine potrebujete nekaj bolj splošnega.

Dodatni zobje ob straneh in zadaj vam pomagajo doseči oprijem na strmem pobočju. Več kot je kontaktnih zob z ledom oziroma snegom, več trenja lahko ustvari vaš podplat in bolj boste varni. Dereze za plezanje po ledu to dosežejo z dodatnimi zobmi spredaj, ker bo tam noga v stiku s površino. V alpinizmu pa pogosto hodite z iztegnjenimi nogami, kar pomeni, da mora biti trenje bolj osredotočeno.

Kaj morate vedeti o derezah – Polavtomatske dereze

Kaj so:

Podobne kot avtomatske dereze, a namesto sprednjega avtomata je nameščen, ki se nastavlja.

Prednosti:

 • Prileganje je skoraj tako dobro kot pri avtomatski derezi
 • Dodatna prilagodljivost omogoča širši spekter uporabe čevljev
 • Preprosteje za natikanje in snemanje z uporabo rokavic

Slabosti:

 • Slabše prileganje
 • Še vedno pretežke za uporabo v občasnih dejavnostih

Dejavnosti:

 • Prečenje ledenikov
 • Netehnično planinarjenje

Polavtomatske dereze so bolj prilagodljiva, manj specializirana različica derez, ki je v zadnjih letih začela postajati vse bolj priljubljena pri bolj splošnih alpinističnih dejavnostih. Polavtomatske dereze imajo enako nastavitev pete kot avtomatska dereza, ki deluje tako, da se avtomat tesno drži na mestu in zagotavlja dobro prileganje. Namesto kovinske zaponke spredaj pa imajo trak, ki se potegne in pritrdi.

Ta sistem omogoča večjo prilagodljivost pri hoji, kar pomeni, da je boljši za planinski izlet, kjer morate prehoditi več različnih terenov. Kdor je hodil v derezah, ve, kako neprijetno in okorno se lahko počuti, polavtomatske dereze pa nekoliko zmanjšajo togost. Poleg tega je trak za predaj lažje vleči, ko nosite rokavice, kar pomeni, da če jih boste morali obuti / sezuti med izletom, vam ne bo treba povsem pohladiti prstov.

Druga prednost hibridnega sistema je, da je združljiv s široko paleto čevljev. Za namestitev zadnjega avtomata, še vedno potrebujete prilagojeni zadnji del čevlja. Kompatibilne pa so s čevlji, ki nimajo prednjega zoba za avtomat, zato imate na voljo nekaj več možnosti glede obutve.

Slabosti

Glavna slabost polavtomatskih /hibridnih derez je v tem, da se dobro obnesejo na ravnih ali zmerno nagnjenih površinah, a na strmih in tehničnih terenih niti približno ne. Sistem trakov na sprednji strani pomeni, da se ne pritrdijo tako varno, zasnova derez pa jim preprečuje super dobro stabilnost na strmem ledu.

Zaradi tega polavtomatskim derezam včasih očitajo, da zapolnjujejo nekoliko nerodno  sredinsko nišo. Nimajo vsestranskosti, ki bi jo lahko uporabili za tehnične naloge, vendar so še pretežki, da bi jih lahko jemali na poletne pohode v visokogorje, kje ne potrebujete vrhunskih derez.

Univerzalne dereze

Kaj so :

Univerzalne dereze so spredaj in zadaj opremljene s pasovi za pritrditev. Zobje so ponavadi manjši kot na avtomatskih derezah, manj ostri in iz aluminija. Prednost je  poleg teže tudi cena.

Prednosti:

 • Primerne so za skoraj vsak par čevljev
 • So lahki in enostavni za uporabo
 • Zobje vam še vedno zagotavljajo impresiven oprijem na zmerno strmih pobočjih

Slabosti:

Nis primerne za nobene tehnične dejavnosti

Dejavnosti:

 • Pohodništvo zima / pomlad / jesen
 • Treking
 • Nezahtevno prečenje ledenikov

Univerzalne dereze so najbolj pogosta, a najmanj tehnična vrsta derez, trakovi pokrivajo najrazličnejše načine uporabe, od priložnostnega pohodništva do najsodobnejšega manj zahtevnega plezanja.

Te dereze obujete čez vaš čevelj, kjer jih držijo nastavljivi trakovi ali elastični jermeni. Ne potrebujejo nobenih avtomatov ali kovinskih zapiral. Zaradi tega bodo trakovi s skoraj vsemi vrstami pohodniških čevljev na trgu, če dobite pravo velikost.

Prednost trakov na derezah je v tem, da so veliko manj agresivne kot avtomatske ali polavtomatske dereze. So lažje, enostavnejše za uporabo in cenejše. Lahko jih nataknete čez pohodniške čevlje, ne da bi se morali truditi, da bi jih pravilno nastavili. So lahke in zaradi njih vaš pohodniški nahrbtnik ne bo veliko težji.

Zaradi tega se univerzalne dereze uporabljajo za najrazličnejše namene:

Pomladno / poletno / jesensko pohodništvo: To je verjetno najpogostejša uporaba.  Če je pot mokra, vendar vas mika, da bi šli ven, je dobro, da s seboj vzamete pa par univerzalnih derez, da ne ne boste zdrsnili na mokrem ali poledenelem terenu.

V bistvu se univerzalne dereze lahko uporabljajo za ogromno scenarijev, ko si želite malo dodatnega oprijema na nogah. Za nezahtevni spomladanski pohod na Blegoš ne potrebujete polavtomatskih dere.

Tako kot polavtomatske in avtomatske dereze pa imajo tudi univerzalne dereze svoje slabosti.

To je netehnični del opreme, ki je ne smete uporabljati za kaj drugega kakor za hojo. Verjetno bi se lahko rešili, če bi v njih prečkali ledenik, če ne bi bil preveč leden in strm in bi imeli za seboj že izkušnje. Za kaj več od tega pa postanejo večinoma neuporabne.

Vendar pa so za večino ljudi (in v večini primerov) te dereze popolna mešanica oprijema in nizkega vzdrževanja, ki vam omogočajo, da greste tja, kamor sicer ne bi mogli. Torej v tem članku smo vam poiskusili razložiti kaj morate vedeti o derezah, različnih tipih in namenih uporabe.

Literatura

(1) – https://www.rei.com/

(2) -https://www.ellis-brigham.com/