Silikonska podloga – ali jo v svoji kuhinji že uporabljate?

Silikonska podloga je sila uporaben pripomoček in jo lahko uporabljate na različne načine. Iz česa je pravzaprav silikonska podloga in kje vse jo lahko uporabljate, vam bomo poskusili razložiti v tem prispevku.

Podloga iz silikona je sorazmerno nov izdelek. Navadno je izdelana iz silikona, lahko pa ima tudi različne dodatke (kot so npr. vlakna), vdolbinice ipd. Obstajajo tudi reliefne podlage, a gremo lepo po vrsti.

Kot neškodljiv, nestrupen material je silikon zelo uporaben, ko govorimo o izdelkih, ki so primerni za stik z živili. Silikon se lahko v živilski industriji uporablja kot izolator (npr. v rokavicah za peko) oziroma kot odličen toplotni prevodnik. Hkrati s svojo izjemno gibljivostjo in lahko obdelavo je ta material odličen za različne silikonske modele, ki so z najrazličnejšimi oblikami v odlično pomoč vsem slaščičarjem!

Silikonska podloga je med slaščičarji zelo priljubljena.
Silikonska podloga je med slaščičarji zelo priljubljena. Kvalitetna dobavitelja silikonskih podlog prihajata iz Italije – to sta podjetji Silikomart in Pavoni. Njune izdelke, ki vsebujejo tudi silikonske modele ter modele iz termično obdelane plastike uporabljajo številni slaščičarji na svetovnih tekmovanjih.

Najenostavnejša je pravzaprav ravno silikonska podloga. Največkrat se jo uporablja kot podlogo, ki izdelek ki ga pečemo ščiti pred prilepitvijo na pekač. Hkrati nam podloga iz silikona omogoča, da jo lahko večkrat uporabimo in tako lahko nadomestimo peki papir.

Kakšna je razlika med silikonsko podlago in peki papirjem?

Najprej si torej poglejmo razlike in podobnosti med peki papirjem in silikonsko podlago. Te smo strnili v spodnji tabelici, ki nudi pogled v primerjavo obeh izdelkov:

Peki papir Silikonska podloga
– enkratno uporaben – večkratno uporabna,
– olajša čiščenje – olajša čiščenje,
– vpije nekaj maščobe – ne vpija maščobe,
– mogoče ga je razrezati na manjše dele, – dobavljiv v različnih velikostih,
– mogoče ga je uporabljati samo za peko. – uporaben za peko ali zamrzovanje.

Na kakšne načine se lahko uporablja silikonska podloga?

Silikonska podlogo za peko se lahko uporablja na več načinov, spodaj naštevamo le tiste najpogostejše. Seveda je tu govora le o gladkih silikonskih podlogah, in ne reliefnih, katere bomo opisali v nadaljevanju. Silikonska podloga za peko se torej lahko uporablja na naslednje načine:

  • kot zamenjava za peki papir,
  • kot zaščita pekača pred prijemanjem,
  • kot podloga za valjanje ali gnetenje testa,
  • izsekovanje piškotov na podlogi zaščiti pult,
  • silikonska podloga se lahko uporablja skupaj z inox obročem, za peko biskvitov, ki so manjši od pekača,
  • peka posebnih fingerfood izdelkov (npr. eklerji, princeske),
  • silikonska podloga bolje razporedi toploto pečice.

Prozorne ali polne podloge iz silikona

Na prvi pogled lahko silikonske podloge razdelimo v dva tipa. V prvem lahko vidimo polne silikonske podloge – to so tiste, skozi katere se ne vidi. Te so izdelane iz čistega silikona in navadno debele med 1 in 2 mm.

Drugačne pa so silikonske podloge, ki so obogatene s steklenimi vlakni. Te lahko preprosto spoznate po mrežastem vzorcu, ki nakazuje na prepletenost steklenih vlaken.

Nekateri slaščičarji priporočajo prve, nekateri druge, resnica pa je vedno nekje vmes.

Specialna silikonska podlaga primerna za peko makronov.
Specialna silikonska podlaga primerna za peko makronov.

Predvsem pri peki npr. piškotov ali eklerjev se odlično izkažejo zadnje, torej perforirane. Takšna silikonska podloga omogoča vročemu zraku, da enakomerno zapeče zgornji in spodnji del izdelka, ki ga pečemo.

Popolnoma polna silikonska podloga pa je npr. idealna za peko biskvitov, kjer uporabljamo inox obroč. Perforirana podloga bi biskvitu dopustila, da bi le-ta spolzel preden bi se spekel. Ker je podloga polna se to ne more zgoditi. Po končani peki pa najprej odstranimo takšno silikonsko podlogo, ki jo lahko ponovno in takoj uporabimo – biskvit iz inox obroča pa lahko izvlečemo kasneje, ko se le-ta dodobra ohladi.

Specialne silikonske podloge

Seveda pa so nekatere silikonske podloge izdelane s posebnimi nameni. Velikokrat lahko vidite, da ima silikonska podloga narisane različno velike kroge ali podolgovate zaobljene pravokotnike.

Te, t.i. specialne podloge so namenjene peki posebnih izdelkov.

Med njimi so npr. makroni  ali princeske.

Najbolj nazorno prikaže uporabnost silikonske podlage spodnji video:

Medtem ko imajo nekatere silikonske podloge prostorčke, ki jih slaščičarji s pomočjo dresirne vrečke napolnijo, obstajajo tudi silikonske podloge, kjer so krogi samo narisani. Veliko lažja je uporaba podlog iz silikona, kjer so prostorčki zamejeni z malenkost dvignjeno črto.

S pomočjo te dvignjene črte tekoča zmes za makrone ne steče preko nje in takšna silikonska podloga omogoča peko makronov, ki so npr. tudi srčkaste oblike. Takšne francoske grižljajčke lahko pripravite s pomočjo posebnih zmesi, krema za makrone pa tudi ne bi smela predstavljati problema.

Da se razumemo – seveda je mogoča peka makronov tudi brez silikonske podloge. Ta pa vam omogoča, da pripravite vse makrone enake oblike in velikosti. Nič ni hujšega od tega, da so makroni lepi, vendar nepravih ali ne enako velikih oblik.

Reliefne podloge iz silikona – zakaj jih uporabljati?

Poleg gladkih silikonskih podlog obstajajo tudi reliefne. Reliefna silikonska podloga ni ravna in ima nek relief, katerega slaščičarji spretno uporabljajo. Največkrat se takšne silikonske podloge uporabljajo v kombinaciji s silikonskim modelom, s katerim se lahko izdela podolgovate torte. Takšne torte imajo površino izdelano s tako prefinjenim vzorcem, da izgledajo kot da bi bile izrezljane.

Spodaj si oglejte primer izdelave strjenke s pomočjo modela in reliefne podloge:

Seveda pa se reliefne podloge lahko uporablja tudi drugače. Nekaterim je reliefna silikonska podloga v veliko pomoč pri izdelavi posebej oblikovane sladkorne mase ali pa npr. biskvita s posebnim reliefom. Nekateri gredo še naprej in silikonsko podlago uporabljajo za izdelavo čokoladnih tablic (lahko pa tudi pralin, če kasneje ohlajeno čokolado razrežejo).

Dobra lastnost silikonske podloge je tudi v tem, da jih lahko uporabljamo v pečici ali v zamrzovalniku. Če to preslikamo na material katerega apliciramo na silikonsko podlogo pa lahko vidimo, da lahko uporabljamo vroč ali hladen material.

Silikonska podloga je torej uporabna tako pri nanašanju hladne sladkorne mase, kot tudi pri izdelovanju čokoladnih tablic z vročo, temperirano čokolado.

Nekatere podloge imajo privzdignjen rob. Takšna silikonska podloga je idealna za peko še posebej tankega biskvita, seveda pa jo lahko uporabljate tudi za izdelavo različnih čokoladnih okraskov.

Dodajamo še posnetek, kjer so sicer predstavljeni silikonski modeli za valentinovo, super pa je predstavljena reliefna podloga v obliki srčkov proti koncu videoposnetka:

Ali mora biti silikonska podloga namaščena?

Ne!

Ena izmed prednosti uporabe silikona je ravno v tem, da z njim zmanjšamo uporabo olja. Če uporabljamo silikonsko podlago nam pekača ni potrebno namastiti.

Največkrat se pekač namasti ročno – ali kar z dlanjo oziroma s pomočjo čopiča. Seveda so na trgu tudi ostali izdelki, kot npr. olje v spreju, katero še zmanjša nanos olja, vsekakor pa je silikonska podlaga odličen izdelek za večkratno uporabo, ki ne potrebuje olja.

Ali je uporaba silikonskih podlog varna?

Da, silikonske preproge so varne za peko. Omejitev temperature silikonske preproge je 240°C in načeloma večina receptov ne vsebuje peke nad to mej0.

Seveda vam priporočamo, da je silikonska podloga deklarirana za uporabo z živili. Podjetji, ki sta poznani po odličnih silikonskih modelih sta gotovo italijanska Silikomart in Pavoni. Če pa je izvor silikonske podloge neznan, vprašajte oziroma zahtevajte pri prodajalcu certifikat, ki dokazuje, da se silikonska podloga lahko uporablja z živili.

Silikonsko podlago številni uporabljajo tudi za razvaljanje sladkorne mase s katero okrasijo torto.
Silikonsko podlago številni uporabljajo tudi za razvaljanje sladkorne mase s katero okrasijo torto. Bolj kvalitetna kot je podloga, brezhibnejši bo končni dekorativni izdelek.

Silikonske podloge, ki so slabše kvalitete ali pa (še huje) niso primerne za uporabo na visokih temperaturah bomo spoznali po tem, da bi se iz njih med peko kadilo oziroma bi pri odprtju pečice zaznali vonj po gorenju. Izdelkov, pečenih na takšnih podlogah ne uživajte in zavrzite skupaj s podlogami.

Uporabljajte preverjene silikonske podloge uglednih proizvajalcev, še posebej, če je peka vaš glavni vir zaslužka!