Kaj pomeni učinkovitost solarnih panelov?

Če se odločate za nakup in postavitev lastne sončne elektrarne in iščete najboljše solarne kolektorje oz. panele, je smiselno upoštevati stopnjo učinkovitosti plošč. V tem prispevku bomo pojasnili, kaj natančno pomeni učinkovitost sončne plošče, pogledali pa si bomo tudi seznam desetih proizvajalcev oz. blagovnih znamk, ki se ponašajo z najučinkovitejšimi sončnimi paneli.

Kaj pomeni učinkovitost solarnih panelov?

Učinkovitost sončnega kolektorja je odstotek sončne energije, ki jo je plošča pretvorila v elektriko.

Recimo, na primer, da sonce sije na vaš solarni panel z močjo 1 kilovata ali 1.000 vatov. Vaš sončni panel pretvori to sončno energijo v 200 vatov električne energije, ki jo lahko uporabite za napajanje vašega objekta. Ta panel ima torej učinkovitost 20 %.

Večina sončnih panelov imajo danes učinkovitost med 17 % in 19 %. Najmanj učinkovite plošče bodo učinkovite okoli 15 %, najvišji pa le malo manj od 23 %. (1)

Bolj so sončni kolektorji učinkoviti, več električne energije bo vaša sončna elektrarna Sonet Solar proizvajala. V nekaterih primerih namestitev plošč z višjo učinkovitostjo pomeni, da lahko namestite manj plošč in še vedno ustrezajo vsem vašim potrebam po električni energiji. To je lahko koristno predvsem, če imate težave s prostorom oz. površino. Vendar pa je pogosto tako, da je učinkovitejša solarna plošča dražja. Dejstvo je, da bo več manj učinkovitih solarnih panelov plošče cenovno ugodnejših od manj visoko učinkovitih plošč, tudi če je skupna velikost površine sistema enaka.

Zakaj niso sončne plošče 100% učinkovite?

Najučinkovitejši solarni panel je učinkovit 22,8 %. Na prvi pogled se zdi ,da je ta številka izjemno nizka. Toda sonce oddaja tako izjemno količino energije, da samo delček lahko ustvari dovolj električne energije za napajanje večine domov, podjetij in kmetij.

Učinkovitost sončnega panela je omejena z vrsto energije, ki jo sonce proizvaja. Ta energija je del velikega spektra. Današnja tehnologija zaenkrat omogoča, da se le drobec te energije s pomočjo sončnih panelov pretvori v elektriko. Raziskovalne in razvojne ekipe v okviru proizvajalcev sončnih panelov pa si nenehno prizadevajo za izkoriščanje večjega deleža energije v okviru tega spektra, ki vodi do povečane učinkovitosti njihovih plošč.

Če sončni kolektorji postajajo vedno bolj učinkoviti, se lahko vprašate, ali bi bilo bolje, da bi počakali, dokler tehnologija ne napreduje. Toda čakanje ne bi bilo smiselno, saj bi v tem primeru zamudili vso brezplačno sončno energijo, ki jo lahko izkoristite že danes.

Deset najučinkovitejših sončnih plošč

Spodaj preverite blagovne znamke, ki ponujajo deset najučinkovitejših sončnih plošč.

Najbolj učinkoviti solarni paneli 2020 (VIR 1)

Medtem ko je učinkovitost zagotovo lahko ena najpomembnejših lastnosti, ko izbirate sončne plošče za vašo solarno elektrarno, ne bi smela biti edina komponenta, na katero ste pozorni. Odstotek visokega izkoristka namreč ni edini pokazatelj visokokakovostne plošče.

Oglejte si tudi, koliko življenjske dobe in garancije nudi proizvajalec na njihove izdelke. Upoštevati morate tudi, kakšno velikost (60 ali 72 celic) in kakšen tip (monokristalni ali polikristalni) sončne plošče najbolje ustreza vaši namestitvi, razpoložljivemu prostoru in estetskemu slogu.

Vsekakor poudarjamo, da preverite tudi ostale blagovne znamke (tako kot pri ostalih izdelkih za ogrevanje in hlajenje, npr. infra paneli), ki jih ne najdete na zgornjem seznamu. Številne namreč proizvajajo visoko kakovostne panele z dolgimi garancijami v različnih velikostih in vrstah. Odvisno od specifičnosti vašega sistema, bo morda še bolje, da namestite plošče ostalih blagovnih znamke, tudi če to pomeni nekaj dodatnih plošč.

Kateri dejavniki vplivajo na stopnjo učinkovitosti plošče?

Ocena učinkovitosti sončne plošče, ki jo boste videli na spletnem mestu proizvajalca ali na specifikaciji solarnega panela, ne bo vedno dejanska učinkovitost vaše plošče, ko bo enkrat nameščena.

Številka, ki jo obljublja proizvajalec, je učinkovitost plošče pod standardnimi pogoji testiranja. To so laboratorijski pogoji, ki ostanejo konstantni v vsej industriji, da bi upoštevali vse možne spremenljivke. Ocene in meritve, ki se izvajajo pod standardnimi pogoji testiranja, omogočajo enostavno primerjavo izdelkov, vendar ti pogoji niso vedno realizirani v resničnem svetu.

Tukaj je nekaj dejavnikov, ki lahko povzročijo, da bodo sončne plošče generirale manj električne energije, kot je predvideno v specifikaciji.

solarna-elektrarna

Obsevanje

Obsevanje pomeni, koliko energije površina prejme od sonca. Večja kot je ta številka, več električne energije bo proizvedla sončna elektrarna Sonet Solar oz. solarni paneli. Razlike v obsevanju, ki dosegajo vaš sončni sistem, se lahko pojavijo zaradi nagiba plošč, sezonskih razlik in položaja sonca na nebu ter vremenskih vzorcev.

Optimalni nagib se bo razlikoval glede na to, kje se nahajate. Če se nahajate daleč od ekvatorja, bo bolj smiselno, da je je tudi nagib večji. Če ste bližje ekvatorju, bo bolj smiselna namestitev z manjšim nagibom. Nenapisano pravilo nekako pravi, da dlje kot ste od ekvatorja, večji naj bi bil nagib.

Moč sončnih žarkov se, kot vemo, spreminja glede na sezono. Severna polobla dobi najbolj neposredno sončno svetlobo poleti, najmanj pa pozimi, zaradi nagiba zemlje na svoji osi. Bolj kot je sončna energija neposredna, več električne energije bo proizvajala vaša sončna elektrarna. V poletnih mesecih bo vaš izkupiček višji kot pozimi, ko je sonce nižje, dnevi pa krajši.

Vreme lahko vpliva tudi na obsevanje. Oblaki, ne glede na to, ali so beli ali temni in nevihtni, lahko blokirajo sončno svetlobo, da bi dosegla sončne plošče. To bo vplivalo na to, koliko električne energije proizvajajo sončne plošče.

Temperatura

Morda mislite, da je poletje tisti čas, ko so vaše plošče najučinkovitejše. A vendar, ko je zunaj hladneje, vaš sončni sistem proizvaja več napetosti in več električne energije. Ko se temperatura dvigne, bodo vaše plošče ustvarile manj napetosti in bodo postale manj učinkovite. Za vsako stopinjo pod standardnim pogojem testiranja bo vaša plošča postala približno ½ odstotka bolj učinkovita

Prah, umazanija in sence

Vse, kar blokira sončno svetlobo, bo oviralo generiranje elektrike. Debela plast prahu in umazanije, še posebej, če živite v prašnem območju, lahko povzroči dovolj blokade, da negativno vpliva na proizvodnjo sončne elektrarne. Odvisno od tega, kako debela je ta plast umazanije in kako pogoste so na vašem območju plohe in nevihte, boste morali vaše panele redno čistiti.

Poleg prahu in umazanije lahko proizvodnjo električne energije znižajo tudi sence okoliških dreves, objektov ali celo hribov in gora. Če vam torej gora v okolici blokira sonce, je lahko sončna elektrarna precej manj učinkovita.

solarna-elektrika

Izbira najboljših sončnih kolektorjev na trgu

Bolj kot je torej solarni panel učinkovit, več električne energije lahko proizvaja vaš sistem. To je privlačna možnost, ki jo je pri izbiri sončnih panelov smiselno upoštevati. Verjetno želite optimizirati pridobivanje energije glede na razpoložljivi prostor oz. površino.

Vendar pa so, kot rečeno, učinkoviti sončni kolektorji dražji in učinkovitost ne bi smela biti edini dejavnik, ki ga upoštevate pri izbiri plošče. Tudi moč panela je zelo pomemben dejavnik pri optimizaciji proizvajanja energije. Poleg tega so tudi cena, kakovost, garancija in vrsta plošče vse lastnosti, ki jih morate upoštevati.

Vaš izbrani strokovnjak za solarno energijo vam bo lahko pomagal ugotoviti, katera blagovna znamka in vrsta sončne plošče bo najboljša izbira za doseganje vaših proizvodnih in finančnih ciljev.

Preberite še: Obnovljivi viri energije

VIR (1) Paradise Solar Energy