Kako komunicirati z otrokom, da podprete njegov potencial

Svojega otroka želite kar najbolje vzgojit. Naučit ga želite….vsega kar je mogoče. Kako komunicirati z otrokom, da vam to lahko uspe v največji možni meri?

.

Čemu je komunikacija namenjena?

.

Kaj želite otroku sporočiti?  Hm, vas kar slišim…Naj malo počaka, naj ne bo nestrpen, naj bo prijatelj, naj se lepo obnaša, naj , naj, naj….uf. Če pretežno časa takole komunicirate, uporabljate zapovedovalne stavke, ki otroku govorijo kako naj živi. Zasipavate ga z navodili….Si predstavljate, da z vami tako nekdo komunicira?

 

Komunikacija je osnova motivacije otrok (za šport, igro, raziskovanje, učenje,…)

Starši, ki imajo težave z motiviranjem otrok za najrazličnejše dejavnosti (šport, učenje, druženje z vrstniki) in starši, ki ugotavljajo, da so njihovi otroci preveč pasivni, zaprti vase in, da otroci absolutno preveč časa zapravljajo s sedenjem za televizijo in računalniki, bodo s pogovorom z otroci dosegli največji napredek pri motivaciji otrok.

Hkrati pa k motivaciji otrok pomembno prispeva tudi soudeležba staršev, kar še posebej velja pri majhnih otrocih.
Če želimo kot starši, vzpodbuditi otroka k določeni aktivnosti (npr. učenju), je ni bolj primerne aktivnosti, kot, da se začetnih korakov učenja, še posebej z najmanjšimi otroci, lotimo, skupaj z njimi.

Motivacija otroka za šport bo najlažja, če se z otroci skupaj odpravimo na zunanja igrala, otroške igrišče ali v športni park. Saj ni potrebno, da ravno vse vaje opravljamo skupaj z otrokom, pogosto zadošča že, če gremo z otrokom na igrala, z njim.

Za še lažjo motivacijo otroka za gibanje, igro in šport, ni narobe, če poiščemo igrala s tematiko, ki otroka še posebej priteguje. Na raznoraznih otroških igriščih, obstajajo t.i. tematska zunanja igrala, npr. v obliki rakete ali letala. Otrok se bo na takšnii igral, zagotovo igral ure in ure, brez starševske vzpodbude.
..

Kako komunicirati z otrokom, da mu pomagate razvijati avtentičnost in lastne kompetence, inteligenco in igrivost?

.

Katere stavke najpogosteje uporabljate v pogovoru z otrokom?

.

kako komunicirati z otrokomVprašalne…ki odpirajo prostor razmišljanju. Otrok postane aktiven v iskanju rešitev ter reševanju problemov. Odlični so, ko želite ugotoviti, kaj otrok razmišlja, kakšne so njegove ideje, kaj že vse ve o dani situaciji…,

.

 Zapovedovalne in prepovedovalne,  ki otroku povedo, kako naj nekaj naredi ali česa ne sme ali…

.

Ukazovalne….ko izrečete in pričakujete da otrok brez razmišljanja to naredi. Uporabno v trenutkih nevarnosti, pretirana poslušnost pa lahko pripelje do težav.

.

A znate vi jasno povedati, kar želite?  A veste, kaj otrok vam sporoča:

.

  • kadar je dinamičen, v nenehnem gibanju, na videz ne posluša…
  • ko se umakne vase…
  • ko pri mizi noče jesti…
  • ko noče iz vrtca…
  • ko kakorkoli ne sledi družinskim pravilom…

.

…in še in še je situacij, ko otrok dejansko nekaj želi povedat, pa ni slišan. Poslušanje je pomemben del komunikacije, če želite da sporočila tečejo v obe smeri in dosežejo vaš namen. (1)

.

Osnova, ki naredi komunikacijo uspešno

.

A veste, da sprejemamo informacije z vsemi čutili?
Besede imajo sicer moč, a le, če ste zares iskreni. Naslednja čutila so pri komunikaciji vpletena:

.

kako komunicirati z otrokomVID:  vizualna zaznava človeka, ki govori: opazite zunanjost, gibanje telesa, mimiko obraza

SLUH: vse kar slišite: njegov govor, zvoke okolice (vam gre kdaj na živce hrup okolja, ko se z nekom pogovarjate?)

INTUICIJA: vam sporoča, če slišite resnico ali laž, sporoča vam tudi, v kakšnem stanju je sogovornik. Vznemirjen, utrujen, močnejši ali šibkejši od vas. Na vse to se vaše telo že začne odzivati. Od tega so odvisne vse ostale reakcije v stiku s sogovornikom. Lahko se skrijete, v odgovor lahko uporabite napadalen ali obramben odziv. Enako ravnajo otroci.

.

Sporočate s celotnim svojim bitjem.
.

S tem kar ste. Besede, ki jih poveste iskreno, imajo moč. Če govorite nekaj, ker se razumsko zdi dobro, v resnici pa ne verjamete v to, vas govorica telesa izda. Otroci zaznavajo celoto in čutijo dvojnost vašega sporočila. Eno govorite, drugo mislite. Se vam zdi da ni res? Da ste iskreni? Opazujte, kako komunicirate z otrokom.

.

Kdaj je najbolj primeren čas za globlji pogovor?                    kako komunicirati z otrokom

.

Otrok čez dan doživlja marsikaj. Čas za pogovor si vsaka družina najde svoj. Najlažje pa se otroci zares odprejo zvečer, v postelji. Saj veste, ko bi že skoraj morali spat. Najdejo tisoč in en izgovor, da še ne zaspijo. Bodite pozorni, pogosto je v otroku ostala nerazrešena situacija, ki mu ne da miru. Takrat je čas malo povprašati, kako je, kaj se mu dogaja, kje je bil, kaj je videl. Dobro je, da otrok pred spanjem izpove, tako lahko nov dan začne svež in  z jasno glavo.

Ko smo že pri spanju otrok…..

Če opazite, da z otrokom težko komunicirate, ne pozabite biti pozorni na to ali vaš otrok, sploh dovolj spi. Razlog za oteženo komunikacijo z otroci ni nemalokrat preprosto ta, da otroci dobijo čez teden dovolj kakovostnega spanca. Njegovi starosti morate nameniti dovolj ur spanca, za vse manjše otroke pa ni primerno, če hodijo v posteljo po 21.00 uri.

K izboljšanemu spancu otrok močno prispeva reden ritem odhajanja v posteljo, slednje pa mnogim staršem ne uspeva doseči tekom vikendov. Hkrati, če želite otroku zagotoviti kakovosten spanec, bodite pozorni in dosledni pri tem, da otrok nima v svoji sobi nobenih elektronskih igračk in pripomočkov, da ima zdrave obroke in predvsem, da je ležišča za otroka izbrano ustrezno na podlagi otrokovega tipa spanja (1).

Vsak otrok (in odrasla oseba) ima svoj tip spanja, zato je za vsak tip spanja, ustrezna drugačna vzmetnica. Nekateri otroci bolje spijo na trših ležiščih, drugim bolj ustreza mehkejša vzmetnica iz pene. Če je le mogoče se za otroško ležišče, ne odločajte za ležišča iz spominske pene, saj le ta ne omogočajo takšne zračnosti kot npr. vzmetnice z žepkastimi vzmetmi in druge..

Kako komunicirati z otrokom je v osnovi enako kot komunikacija z odraslim sogovornikom:

.

  • kako komunicirati z otrokomglejte sogovorniku v oči
  • povedano ponovite največ še enkrat
  • vzemite si čas
  •  uporabljajte jasne in otroku razumljive besede…in naj jih ne bo preveč
  • vzdržite se komentarjev, sodb in analiz, če vas otrok ne prosi za mnenje…dovolj je biti otroku pozoren poslušalec

.

Vzemite otroke dovolj resno, poslušajte jih z dovolj modrosti. Učenje besednega izražanja je proces, ki se ga učimo celo življenje.

Drugič pa več o sporazumevanju med brati in sestrami….

.