Kako se učiti z otrokom da mu ohranite navdušenje nad življenjem

kako se učiti z otrokom

Šola je čedalje bolj zahtevna. Učitelji posredujejo otrokom velike količine znanja, kar pa zahteva tudi od vas, staršev spretnost . Kako se učiti z otrokom od vstopa v šolo dalje, kako ga na ta način učenja pripraviti že prej?

Več: Blog Merkaba – šola

.

Kaj je učenje?
.

Široko gledano, je učenje pridobivanje življenjskih izkušenj in znanj, uporabnih vsak dan. Teče neprestano. V vsakem trenutku življenja se učite. Učenje v šoli je nadgradnja tega, saj pridobivanje znanj razširi. Kako se bo otrok učil, je odvisno tudi od tega:

  • kako ste ga od malega dalje vključili v obveznosti opravljanja domačih opravil,
  • kako ste se z njim komunicirali,
  • inspiracije in motivacije za učenjekako se učiti z otrokom
  • kam je obrnjena njegova pozornost
  • od njegove zmožnosti koncentracije

.

Kje imate kot starši največji vpliv?

Bolj kot se otrok zaveda svojih obveznosti, ki jih opravlja vsako dnevno, lažje bo sprejemal šolsko delo kot del življenja.  Naj že od malega sodeluje v vsakdanjih opravilih. Dajte mu svoje obveznosti.

.

kako se učiti z otrokomNe spreglejte: TV, računalniške igre in telefoni z družbenimi omrežji lahko otroku kradejo energijo. Manjša je prekrvavitev telesa, mišice dobijo manj hranil in otrok nazaduje. Zmanjša se njegova volja akcije.

Gledanje in prepuščanje dogajanju na ekranih otroka vodi v pasivnost. Ko končno preneha, pa mu ostane na zalogi energija, ki je zaradi mirovanju telesa ni porabil. S to energijo se potem (ponavadi uspešno) upira vam, življenju, obveznostim in akciji. (1)

.

Ne glede na to, koliko časa imate za preživljanje z otrokom, poskrbite da so njegovi možgani aktivni. Ko se znajdete z otrokom v situaciji neskončnih »zakajev«, je možno, da otrok išče vašo pozornost.

kako se učiti z otrokom

Ko vam otrok postavi vprašanje:

  • če ne veste, kaj bi, si vzemite čas in recite, da boste razmislili
  • usmerite ga v iskanju odgovorov v knjigo, zvezek, učbenik, k prijateljem in sošolcem, na splet ipd.
  • NIKAKOR mu ne ustrezite z odgovori vsakič, ko vas kaj vpraša. Pustite se presenetiti, koliko zmorejo sami razmišljati. Lahko traja tudi več dni, a na koncu bo ponosen in njegov odgovor bo imel korenine v njegovi zavesti.

.

Kako se učiti z otrokom, da ohrani zbranost?

Nekateri otroci imajo radi mir in svoj prostor. Drugi otroci potrebujejo vašo bližino, četudi vas nič ne sprašujejo. Ti se radi učijo v kuhinji ali drugem skupnem prostoru. Okolica jih ne moti.

V začetku učenja otroku misli  pogosto begajo stran od svojega dela. Takrat ga mirno vedno znova usmerite v njegovo delo. Za spodbudo lahko pomaga obljubljena nagrada. A pazite, da ne preide v navado.

.

kako se učiti z otrokomO tem kako se učiti z otrokom, boste vedeli več, če ga dobro poznate:

Opazujte kakšen način zaznave mu je bližji. Ali raje bere in vidi zraven ilustracije/slike ali bolje posluša? Si lažje zapomni, če si prepisuje ali piše/riše miselne vzorce? Ga pritegne glasno branje? Ali je njegovo telo ves čas v gibanju? Tudi tako se lahko uspešno uči, samo najbrž ne bo sedel za mizo. (2) (3)

.

Najlažje pa se otrok nečesa nauči, če vidi v tem smisel. In kdaj ga lahko? Ko mu pomagate povezati teorijo z življenjem. Če se uči o geografiji kraja, ga povabite ven. Ko se uči brati, ga nevsiljivo usmerite v, npr. napise na krajevnih tablah ipd.kako se učiti z otrokom

.

Kadar nastopijo težave….

…prisluhnite najprej. Vzroki so različni. Majhni nesporazumi, nerazumevanje v šoli, utrujenost, lakota….Mlajši kot je otrok, manjši je videti vzrok, hitreje je odpravljen. Pikica nerazumevanja snovi pri osmih letih lahko preraste v odpor do matematike pri najstniku.

kako se učiti z otrokomIn..ko je preveč, je čas za sprostitev. Gibanje prekrvavi telo in prinese možganom dovolj kisika za dobro funkcioniranje. Včasih količina snovi preseže otrokove sposobnosti sprejemanja. Preverite, če ni vsega vseeno preveč, če učitelji ne pretiravajo s svojim delom, posredovanjem informacij.

.

Poznate tisti rek: »Dobra volja je najbolja!«? Tudi pri učenju je tako.

Pa še to: Ne dovolite, da vaše ambicije uspeha pokvarijo otroku otroštvo. Ne dajte, da vaša popustljivost pusti v otroku potenciale neprebujene.