Najbolj pogoste napake pri varjenju in kako se jim izogniti

Neizkušenim in začetnikom se varjenje morda zdi preprost postopek. Uporabite nekaj toplote, stopite nekaj kovine, zvarite skupaj in zadeva je končana. A kljub vsemu varjenje ni tako preprosto. Upoštevati je treba veliko dejavnikov in veliko varnostnih ukrepov, ki jih za uspešno varjenje ni mogoče prezreti. Varjenje torej ni preprosto, napake pri varjenju pa je enostavno narediti. V prispevku zapišemo seznam najpogostejših napak pri varjenju in nasvete, kako se jim izogniti.

1. Izbira napačnega varilnega aparata

Če z varjenjem šele začenjate, se vam bo široka paleta izdelkov na trgu sprva morda zdela neskončna.

Tako kot Ford, Toyota in Mercedes Benz v avtomobilski industriji obstaja več velikih proizvajalcev varilnih aparatov. Priznane blagovne znamke so npr. Lincoln Electric, Miller, Hobart in ESAB. Na tem mest naj omenimo, da so SQS varilni aparati npr. zastopniki Lincoln Electric naprav. Tako kot proizvajalci avtomobilov, ki izdelujejo limuzine, dostavna vozila, športne kupeje in terence, obstaja več “modelov” varilnih aparatov, od katerih vsak služi drugačnemu namenu in ustreza določenemu profilu uporabnikom.

SQS varilni aparati

Izbira pravega aparata načeloma ni težka, najbolj je pomembno, da veste, katere postopke boste uporabljali pri varjenju. Najpogosteje uporabljeni varilni aparati so tako:

  • MIG varilni aparati
  • TIG varilni aparati
  • varilni aparati za ročno obločno varjenje
  • MIG/MAG varilni aparati

Obstajajo tudi vsestranski, dražji večprocesni stroji, ki lahko varijo z več kot enim varilnim postopkom. Obstajajo tudi varilni aparati na motorni pogon (na gorivo) za delo izven električnega omrežja. V kolikor pri varjenju ali pred varjenjem potrebujete tudi rezanje, pa bi morali razmisliti tudi o nakupu plazemskega rezalnika oz. aparata „dva v enem“ – varilni aparat in plazemski rezalnik.

plazma-rezalnik

2. Neupoštevanje ustreznih varnostnih ukrepov

Pri varjenju mora biti varnost vedno na prvem mestu. Ključno je, da si vzpostavite rutino, tako da sledite istim korakom, da se zaščitite vsakič, ko delate na projektu. Lahko se zgodi, da zaradi navdušenja nad delom hitro pozabite na zaščito. Toda poškodbe pri varjenju so lahko hude in so pogosto trajne. Od opeklin tretje stopnje do poškodb sluha in izgube vida. Ne izpostavljajte se poškodbam, ki jih je mogoče preprečiti, po nepotrebnem.

Da bi bili varni, bi morali imeti vsaj:

Zaščitna očala

Očala lahko zaščitijo vaše oči pred obločnimi žarki, brizganjem in iskrami. Z ustreznimi odtenki lahko zaščitite tudi oči pred močno svetlobo iz gorilnikov za varjenje.

Maske za varjenje

Varilno masko lahko nosite čez zaščitna očala in bo zaščitila vaše oči, obraz in glavo pred opeklinami in naplavinami. Izbirate lahko med maskami s samodejnim zatemnitvijo ali brez zatemnitve. Samo zatemnitvena maska se za vašo zaščito odziva na svetlobo in potemni. Maske brez samodejnega zatemnitve, kot že ime pove, ne potemnijo same.

maske za varjenje

Rokavice za varjenje

Rokavice lahko pomagajo zaščititi vaše roke in kožo pred ekstremno vročino. Te rokavice bodo izdelane iz težkih materialov, kot je usnje, in bodo imele dolge manšete, ki bodo zaščitile tudi vaša zapestja. Pazite, da izberete rokavice, ki se tesno prilegajo prstom. S preveč ohlapnimi rokavicami in ne boste dobili oprijema, ki ga potrebujete za pravilno manevriranje zvara.

Varilni predpasnik ali majica

varilni predpasnik ali majica bosta zaščitila vašo kožo pred vročino, kovinskimi ostružki in potencialno preprečila, da bi se vaša oblačila vžgala.

Zaščita sluha

Za varjenje na delovnem mestu zaščito sluha zahteva OSHA (1). A tudi če delate v lastni delavnici, ni slabo razmisliti o kakšni zaščiti za ušesa. Varjenje je lahko glasen proces, ki proizvaja visoko raven decibelov.

Zaščitni škornji

Ni slaba ideja, da si omislite par zaščitnih škornjev. Varovalni škornji lahko zaščitijo vaša stopala pred padci predmeti, preprečijo zdrs in padce ter vas celo zaščitijo pred električnim udarom.

Gasilni aparat

Postopek varjenja povzroči ekstremne temperature in iskre, ki lahko predstavljajo nevarnost požara. Če imate pri roki gasilni aparat, lahko preprečite katastrofalne škode.

3. Uporaba napačnega toka

Ustrezen tok je odvisen od vrste kovine in elektrode, ki jo uporabljate ter želenih rezultatov in dolžine postopka. Na primer, če potrebujete čisto penetracijo, uporabite izmenični tok, če pa varite tanke kovine ali delate na občutljivem projektu, je enosmerni tok boljša možnost. Bolj kot boste izkušeni kot varilec, bolj boste samodejno razumeli te možnosti. Poskusite vaditi na odpadni kovini, da boste dobili občutek, kaj vsak tok pomeni in kako se nanaša na vaše delo. To vam bo tudi preprečilo, da bi poškodovali vaš dejanski projekt.

napake-pri-varjenju

4. Neustrezna priprava

Če si ne vzamete časa za ustrezno pripravo kovine, vam lahko umazanija, rja, barva ali drugi onesnaževalci preprečijo pravilen zvar. Nekatere kovine bodo zahtevale več priprave kot druge. Aluminij, na primer, je treba pred uporabo temeljito očistiti. Železne kovine, kot je blago jeklo ali lito železo, zahtevajo veliko manj čiščenja. Za pripravo kovin očistite morebitna olja s površine in s čopičem odstranite morebitne prisotne okside. Prav tako je pomembno, da očistite svoj varilni aparat. Z uporabo pripomočkov, kot je aceton ali kladivo za žlindro, lahko zagotovite, da je vaš varilni aparat čist in da lahko deluje z optimalno zmogljivostjo.

5. Nepravilno shranjevanje in ravnanje s potrošnim materialom

Mnogi varilci začetniki bodo svoje polnilne kovine hranili na mestu, kjer bodo izpostavljeni onesnaževalcem, kot so olje, umazanija in maščoba. Ta izpostavljenost bo negativno vplivala na proces varjenja. Da se izognete slabemu zvaru, hranite potrošne materiale na čistem in suhem mestu s stalno temperaturo. Materiale pustite tam, dokler niso potrebni za varjenje. Poskrbite tudi za zaščito žičnih tuljav, ki so nameščeni na podajalniku žice. Lahko jih pokrijete s plastično vrečko ali jih hranite v originalni embalaži, dokler jih ne potrebujete.

6. Uporaba napačne elektrode in žic

Pomembno je, da izberete elektrodo in žico, ki ustrezata varilni aplikaciji in tehniki varjenja, ki jo uporabljate. Elektrode so različnih velikosti, tista, ki jo potrebujete, pa bo odvisna od dejavnikov, ki so specifični za naš projekt. Ti dejavniki vključujejo odpornost proti koroziji, duktilnost, visoko natezno trdnost, vrsto osnovne kovine, ki jo je treba variti, položaj zvara (ravno, vodoravno, navpično ali nad glavo) ter vrsto toka in zahtevane polarnosti. Obstaja klasifikacijski sistem, ki vam lahko pomaga ugotoviti, kaj boste potrebovali in kdaj.

elektrode

7. Nepoznavanje kovin

Različne kovine se na zvare odzivajo na različne načine. In verjetno boste naredili veliko napak, preden boste razumeli, kako se bo kovina odzvala na postopek varjenja. In tu bo prišla v poštev praksa. Očitno lahko raziščete metodo, ki najbolje deluje na vsakem materialu, vendar bolj ko vadite svojo obrt na ostankih, bolj boste razumeli.

8. Uporaba napačne napetosti ali hitrosti podajanja žice

Uporaba napačne napetosti ali hitrosti podajanja žice lahko povzroči nepravilen lok. Če je napetost previsoka, lahko povzroči toploto v ročaju varilne pištole in povzroči težave s kontaktno konico. Če je podajanje žice prehitro, se bo nabrala, namesto da bi se stopila v varilno talino, kot bi morala. To lahko povzroči tudi opekline. Te težave lahko prezgodaj ugasnejo varilni lok in ustvarijo nepravilnosti, ki bi lahko oslabile zvar. Če se žica podaja prepočasi, ne boste dobili ustrezne penetracije v zvar.

Najlažji način, da se izognete tem težavam, je, da sledite predlogom in priporočilom proizvajalcev za vašo varilno pištolo. Ta priporočila bodo pokazala ustrezno napetost in hitrost podajanja žice za uporabo in materiale, ki jih varite.

žica

9. Neskladnosti v zaščitnem plinu

Če želite preprečiti napake v zvaru, zmanjšati brizganje in zmanjšati čiščenje po varjenju, morate uporabiti pravo vrsto in mešanico zaščitnega plina. Vsak plin bo imel svoje edinstvene lastnosti.

Ogljikov dioksid: CO2 zagotavlja dobro penetracijo zvara, če se uporablja z ogljikovim jeklom, vendar lahko povzroči veliko brizganja in ima manj zaželene lastnosti loka, če mešanice plinov vsebujejo argon.

Mešanice argona/ogljikovega dioksida: ti plini so odlična izbira za višje stopnje odlaganja in manjše količine brizganja, kadar se uporabljajo v načinu razprševanja na ogljikovo jeklo. Ta kombinacija mora vsebovati najmanj 80 % argona za varjenje polne žice in 75 % argona za žice s kovinsko jedro.

Izbira plina bo drugačna za varjenje kovin, kot sta nerjavno jeklo in aluminij. Nerjavno jeklo zahteva mešanico plinov, ki vsebuje manj kot 5 % ogljikovega dioksida za prenos razpršila ali 90 % helija/7,5 % argona/2,5 % ogljikovega dioksida za prenos kratkega stika. Pri varjenju z aluminijem je najpogosteje uporabljen 100 % plin argon ali mešanica argona in helija. Če niste prepričani, kateri plin bi morali uporabiti, preverite priporočila proizvajalca žice, saj morajo biti ustrezni plini navedeni na listu s specifikacijami.

Pomembno je, da sistem za dovod plina ne vsebuje onesnaževalcev, da se ohrani čistost.Ko najdete pravi zaščitni plin, morate upoštevati pretok plina. Prevelik pretok plina in občutili boste turbulenco zvarnega bazena. Premalo in plin ne bo pravilno zaščitil zvarnega bazena.

Tu je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati:

  • Naj bo plinovod čim krajši. Dolga cev omogoča nastajanje tlaka in se sprosti šele, ko se varjenje začne, kar vodi do nestabilnega loka in povečanega brizganja.
  • Regulator plina zagotavlja ustrezen tlak plina. Naj bo nameščen čim bližje podajalniku. Če ga postavite predaleč od napajalnika, lahko pride do sunkov plina.

Vas napake pri varjenju res lahko odvrnejo od dela?

Našteli smo torej pogoste napake pri varjenju, a vsekakor to še zdaleč ni vse, kar gre lahko narobe. A če boste kot varilec začetnik upoštevali vse zgoraj naštete, vam zagotavljamo dober začetek in povsem dobre zvare. S prakso pridejo nove napake, a tudi nove rešitve. Napake pri varjenju vsekakor niso nekaj, kar bi vam moralo preprečiti veselje pri delu.

VIR (1) OSHA Europe