Osnovna strojna orodja – katera so in kakšne so glavne prednosti

 

V sodobni industriji se uporablja na stotine vrst kovinskih obdelovalnih strojev, ki segajo od majhnih naprav, nameščenih na delovnih mizah, do velikih proizvodnih strojev, težkih več sto ton. V prispevku preverimo najbolj osnovna strojna orodja, brez katerih bi bila obdelava kovin izjemno onemogočena.

Brusilni stroji

Brusilni stroji odstranijo majhne odrezke s kovinskih delov, ki pridejo v stik z vrtečim se abrazivnim kolesom, imenovanim brusilno kolo ali abrazivni trak. Brušenje je najbolj natančen od vseh osnovnih obdelovalnih postopkov. Sodobni brusilni stroji brusijo trde ali mehke dele do toleranc plus ali minus 0,0025 milimetra.

 

Običajne vrste brusilnih strojev vključujejo naslednje različice:

brusilni stroji

  • navaden cilindrični,
  • notranji cilindrični,
  • brez središča,
  • površinski,
  • ročni,
  • posebni in
  • abrazivni brusilni stroji.

Stroji za struženje

Motorna stružnica, kot se običajno imenuje vodoravni stroj za struženje kovin, je najpomembnejša od vseh obdelovalnih strojev. Običajno velja za predhodnico vseh drugih obdelovalnih strojev, ker so številni njeni temeljni mehanski elementi vključeni v zasnovo drugih obdelovalnih strojev.

Stružnica z motorjem je osnovno strojno orodje, ki se lahko uporablja za različne operacije struženja, obdelave in vrtanja. Za struženje in vrtanje uporablja enotočkovno rezalno orodje. Operacije struženja vključujejo odstranjevanje odvečne kovine v obliki odrezkov iz zunanjega premera obdelovanca in vključujejo struženje ravnih ali stožčastih cilindričnih oblik, utorov in vijačnih navojev ter obrnjenih ravnih površin na koncih cilindričnih delov. Notranji cilindrični postopki vključujejo večino običajnih postopkov obdelave lukenj, kot so vrtanje, povrtanje, izvrtanje, pogrezenje in vrezovanje navojev z enotočkovnim orodjem ali pipo.

Vrtanje vključuje povečanje in končno obdelavo luknje, ki je bila z jedrom ali izvrtana. Izvrtane luknje so natančnejše glede okroglosti, koncentričnosti in vzporednosti kot izvrtane luknje. Luknjo izvrtamo z enotočkovnim rezalnim orodjem, ki se podaja vzdolž notranje strani obdelovanca. Vrtalni rezkarji imajo okrogle vodoravne mize, ki se vrtijo okoli navpične osi, in so zasnovane za vrtanje in struženje delov, ki so preveliki za montažo na stružnico.

Vrtalni stroji

Vrtalni stroji so verjetno prva mehanska naprava, razvita s principom vrtenja orodja za izdelavo lukenj. Je tudi najpogostejši in bistven stroj v številnih panogah. Te vrste strojev so na voljo v različnih vrstah in velikostih, od ročnega do računalniškega nadzora. Ti stroji so sestavljeni iz stebra, osnove, vretena, mize in vrtalne glave. Vrtalna glava ima tri ročaje, ki ob vklopu premikajo vreteno in navpično vpenjalno glavo, vzporedno z osjo stebra. Miza v stroju je navpično nastavljena in se premika z zobnikom ali zobnikom. Starejši model se zanaša na operaterja, da ponovno vpne in dvigne mizo na mestu.

Ena od prednosti orodja je, da zahteva manj truda kot starejši modeli. Gibanje vpenjalne glave in vretena je posledica vzvoda, ki deluje na zobniku ali letvi, kar zagotavlja operaterju zanesljivo mehansko prednost. Miza omogoča, da se sponko zaklene in postavi delo na svoje mesto, kar zagotavlja varno delovanje. Kot vretena je pritrjen na mizo, kar omogoča ponavljajoče in natančno vrtanje lukenj.

vrtalni stroji

Vrtalni stroji omogočajo visoko stopnjo natančnosti pri vrtanju, natančno postavljenih luknjah in pri ponavljajočih se operacijah vrtanja. Za delovanje potrebuje manj ročnega napora kot starejši ročni vrtalniki. Deluje z uporabo motorja za obračanje jermena, ki vrtalnik vrti z največjo hitrostjo. Ko se sveder spusti v kos lesa ali kovine, postrga material, velikost pa je odvisna od velikosti svedra. Vreteno varuje vpenjalno glavo, ki drži sveder v položaju, medtem ko se vrti z največjo hitrostjo. Vpenjalna glava je zategnjena na sveder, vendar z izvijačem podobnim orodjem, ki zapira in odpira cilinder, ki vsebuje vpenjalno glavo.

Oblikovanje in skobljenje

Operacije oblikovanja in skobljanja vključujejo obdelavo ravnih površin, utorov, ramen, T-utorov in kotnih površin z enotočkovnimi orodji. Največji oblikovalci imajo 36-palčni hod rezanja in lahko obdelujejo dele do 36 palcev. Rezalno orodje na oblikovalniku niha, reže na naprej, pri čemer se obdelovanec med vsakim povratnim gibom samodejno podaja proti orodju.

Skobeljni stroji opravljajo enake operacije kot stroji za oblikovanje, vendar lahko obdelujejo daljše obdelovance. Nekateri skobeljniki lahko obdelujejo dele, dolge do 50 čevljev. Obdelovanec je nameščen na premično mizo, ki premika obdelovanec pod rezalnim orodjem. To orodje, ki med rezalnim hodom ostane nepremično, se po vsakem rezalnem gibu samodejno podaja v obdelovanec.

Tračne žage

Tako kot druga rezalna orodja tudi to orodje ni omejeno na rezanje določene vrste materiala. V industriji je na voljo več modelov tračnih žag, ki se lahko uporabljajo za rezanje različnih materialov, kot so kovina, les in še veliko več.

Opremljene so z nekaterimi neverjetnimi lastnostmi, kot so merilniki in še veliko več, kar vam pomaga pri ravnih rezih. Tračne žage ponujajo veliko boljše rezultate, kot npr. verižne žage. Glavni razlog za veliko razliko med tračnimi žagami in drugimi orodji so rezila.

tračne žage

Tračne žage uporabljajo rezila vrhunske kakovosti z dvojnimi nosilnimi vodilnimi valji, nastavitvijo sledenja rezila in številnimi drugimi naprednimi funkcijami, ki zagotavljajo natančno končno obdelavo. Ena od glavnih prednosti uporabe tračne žage je zmanjšanje izgube. Tračne žage imajo običajno manjši rez kot druga orodja, kar ima za posledico zmanjšanje izgube. Druga orodja imajo širša rezila, medtem ko imajo tračne žage ozka rezila.

Rezkalni stroji

Rezkalni stroj reže kovino, ko se obdelovanec dovaja proti vrtečemu rezalnemu orodju, imenovanem rezkalnik. Rezalniki različnih oblik in velikosti so na voljo za najrazličnejše rezkalne operacije. Rezkalni stroji režejo ravne površine, utore, ramena, nagnjene površine, lastovičje repe in T-utore. Za rezanje konkavnih oblik in konveksnih utorov, za zaokroževanje vogalov in za rezanje zob zobnikov se uporabljajo različni rezalniki z oblikovnimi zobmi.

Rezkalni stroji so na voljo v različnih izvedbah, ki jih je mogoče razvrstiti kot naslednje:

  • standardni stroji s kolenom in stebri, vključno z vodoravnimi in navpičnimi tipi
  • proizvodni stroji; in
  • stroji, zasnovani za posebna rezkalna dela.

Stiskalnice

Ta velik razred strojev vključuje opremo, ki se uporablja za oblikovanje kovinskih delov z uporabo naslednjih postopkov: striženje, izrezovanje, oblikovanje, vlečenje, upogibanje, kovanje, stiskanje in udarjanje. Vsi ti postopki zahtevajo stiskalnice s premičnim ramom, ki ga je mogoče pritisniti na nakovalo ali podlago. Premični ram se lahko poganja z gravitacijo, mehanskimi povezavami ali hidravličnimi ali pnevmatskimi sistemi.

Osnovna strojna orodja (VIR 1)

Ustrezni kompleti matric, z enim delom nameščenim na premični ram, in ustreznim delom, nameščenim na fiksni postelji ali plošči, so sestavni del stroja. Prebijalne stiskalnice iztisnejo kovinske dele iz pločevine in oblikujejo dele v želeno obliko. Matrice z votlinami različnih oblik se uporabljajo na kovaških stiskalnicah, ki tvorijo belo vroče kovinske surovce do želenih oblik. Električne stiskalnice se uporabljajo tudi za striženje, upogibanje, prirobljanje in oblikovanje pločevinastih delov vseh velikosti. Močne stiskalnice so izdelane v različnih velikostih, od majhnih stiskalnic, ki jih je mogoče namestiti na delovno mizo, do strojev, ki tehtajo več ton.

VIR (1) Engineering Learn