Obvezno orodje za obdelavo kovin, ki ga preprosto morate imeti

Obdelava kovin je proces izdelave kovine v različne predmete. Postopki lahko vključujejo tudi oblikovanje, vrtanje in varjenje, za kar boste potrebovali nabor orodij. Zelo pomembno je, da razumete različna orodja, ki delujejo v kombinaciji z različnimi kovinami, da se zagotovi učinkovito in varno delo.

Če ste šele začetnik v obdelavi kovin, potem morate biti pozorni na naslednja osnovna orodja, ki se uporabljajo pri obdelavi kovin.

rast trga - orodje za obdelavo kovin
Rast trga za obdelavo kovin je vedno višja (vir 1)

[toc[

1. Varilni aparat

Ta naprava se uporablja za spajanje kosov kovin s tehniko taljenja kovin in nato z uporabo polnila za njihovo spajanje. Ker so eno od bistvenih orodij, ki so potrebna za opravljanje kovinskih del, so na voljo v različnih vrstah, od katerih je vsaka odvisna od vrste dela in vira energije. Vedno izberite zanesljivega ponudnika, npr. SQS varilni aparat.

Generalno ti stroji proizvajajo toploto, ki tali kovinske dele, da jih je mogoče spojiti. Vendar pa ni niti enega varilnega stroja, ki bi bil primeren za vse namene varjenja.Večje varilne stroje običajno najdemo v industrijskih obratih, kot so tovarne, medtem ko so manjši bolj idealni za domače ali amaterske namene.

Obstaja pet glavnih vrst varilnih naprav. To so:

  • Mig (kovinski inertni plin) varilni aparati
  • Tiristor Control Mig varilni aparati
  • Tig varilni aparati
  • Aparati za točkovno varjenje.
  • Aparati za obločno varjenje kovin

SQS varilni aparati

2. Klešče za rezanje žice

Pri delu s trdo kovinsko žico, na primer pri izdelavi vzmetnic, morate imeti možnost večkrat obrezati konce žice, ne da bi vaše orodje utrujalo vaše roke. Tu so priročne rezalne klešče z visokim vzvodom, s utrjenimi robovi, ki lahko obvladajo trdo žico, in visokim vzvodom, ki poveča silo vaše roke, tako da vas ne utrudi.

3. Stroj za lasersko rezanje ali plazemski rezalnik

S prihodom laserske tehnologije je obdelava kovin veliko lažja. Lasersko rezanje vam omogoča natančnejši in doslednejši rez med vašim delom. Ni druge preizkušene tehnologije, ki bi vam zagotovila takšno natančnost kot laserski rezalni stroj. Odkar je bila predstavljena pred dvema desetletjema, ima ta tehnologija veliko možnosti, med katerimi lahko izbirate, ki so na voljo na trgu.

Tudi plazemski rezalnik je odlična možnost, ker je enostaven za uporabo in ga je mogoče upravljati ročno. Oprema za plazemsko rezanje se lahko uporablja za rezanje debelih ali tankih kosov kovine v poljubno obliko. Debelejši odseki bodo ob robovih nekoliko bolj grobi, medtem ko bo plazemsko rezanje tanke kovine natančno in gladko. To je odvisno tudi od kakovosti kupljenega stroja. Za najboljšo kakovost reza bi morali poiskati modele višjega cenovnega razreda.

plazemski rezalnik

4. Varilnik za varjenje s polnjeno žico

To orodje večinoma uporabljajo tisti delavci, ki še nikoli niso varili. Podoben je MIG varilniku, vendar vam v tem primeru za zaščito ni treba uporabiti plina. Je najboljše orodje za uporabo pri varjenju, saj ni dodatnih plinov. Vendar pa boste še vedno morali razumeti, kako vam deluje upravljanje zvarov.

Pretok elektrode zadostuje za zaščito kovine in preprečitev oksidacijskega procesa med vašim kovinskim delom. S pravilno tehniko lahko zvarite veliko kovin. Tudi če se želite učinkovito spopasti s to situacijo, potem morate razmisliti o varilni maski z ustreznim dihalnim sistemom.

5. Žaga za kovino

Ta orodja so običajno ročne žage, vendar s pravilnim rezilom. Uporabljajo se za rezanje cevi, rezanje manjših palic materialov in celo pločevine. So najpreprostejša orodja, ki si jih lahko zamislite, ker ne potrebujejo energije.

Poleg tega so med uporabo zelo tihi, za razliko od drugih orodij, če ne vlečete ali prijemate zob. Veliko ljudi je vložilo svoj čas v učenje uporabe večine električnih orodij, vendar bo ročna žaga vedno ključno orodje v vsakem setu orodja kovinarskih delavcev.

6. Vrtalni stroj

Vrtalni stroji se uporabljajo v številnih panogah za številne namene. Najpogostejša uporaba stroja za vrtanje je vrtanje lukenj v trdih površinah.

Standardizirani vrtalni stroji so običajno sestavljeni iz stikala, motorja, krmiljenja s spremenljivo hitrostjo, kolone, vzvoda za krmiljenje in podnožja. Vendar pa so v teh letih vrtalni stroji doživeli številne preobrazbe. Visokotehnološki vrtalni stroji so bolj zapleteni za uporabo, vendar nudijo boljšo funkcionalnost.

vrtalni-stroj

Nujno je treba skrbeti za vrtalne stroje, da bi kar najbolje izkoristili. Urejen stroj se lahko uporablja v skoraj vseh tehničnih poklicih. Uporabniki lahko izkoristijo njegove prednosti in aplikacije le, če delujejo na pravi način.

Vrtalni stroji so nedvomno ena izmed najbolj uporabljenih naprav v kateri koli delavnici. Glede na naraščajoče povpraševanje so proizvajalci pripravili številne možnosti, med katerimi lahko kupci izbirajo. Pred izbiro stroja se torej pozanimajte, če je primeren za vaš projekt.

7. Kotni brusilniki

Kotni brusilnik se uporablja za brušenje in poliranje kovine po različnih postopkih rezanja. Poleg tega lahko kotne brusilke uporabite za rezanje kovine v različne želene oblike. Glede na vrsto kovine, s katero delate, je mogoče menjati tudi diske v teh brusilnih strojih.

Ogromni ležaji so dovolj močni, da prenesejo ogromno silo, ki se pojavi med rezanjem kovin.

1. Tračna žaga

To je eno najpomembnejših orodij. In preden sploh pomislite na kaj drugega, se prepričajte, da boste investirali v dobro tračno žago, ki se uporablja za rezanje kovine. Je učinkovitejše orodje od katerega koli drugega, kot je npr. rezalno kolo. Ne glede na to, kako poceni, novo, rabljeno ali drago je to orodje, vedno poskrbite, da jo naoljite v času uporabe.

Kakšne so prednosti uporabe tračne žage?

Tračne žage lahko režejo nepravilne oblike

Imate projekt, ki zahteva, da se kovina reže pod ostrimi koti? S tračno žago ne boste imeli težav, to je zagotovo. Enostavno je doseči popolnoma gladke reze ne glede na kote, pod katerimi režete.

Niste omejeni na določen material

Večina tračnih žag lahko reže različne materiale, poleg kovine tudi les in ostale materiale. To pomeni, da pri ustvarjanju novih projektov ne boste omejeni na uporabo določenih vrst materiala. Nekatere vrste rezil so bolj primerne za določene naloge, zato se pred rezanjem jekla ali trdega lesa prepričajte, da imate prava rezila za to delo.

Ravni/prečni rezi so enostavni

Z drugimi orodji lahko izdelovanje ravnih ali prečnih rezov zahteva veliko pozornosti, skrbi in natančnosti. Tračna žaga pa bo omogočila natančne reze brez težav. Vodilni valji z dvojnim ležajem in prilagoditve sledilnika rezila prav tako pomagajo ohranjati stabilnost. Posledica tega so gladke in jasne linije, ki so osnova vsakega profesionalnega projekta.

tračne žage

Manj odpadkov

Ena od glavnih prednosti uporabe tračne žage je, da boste opazili veliko zmanjšanje izgube. To je zato, ker imajo tračne žage manjši “zarez” kot druga rezalna orodja. Ker imajo tračne žage ozka rezila, boste opazili celo zmanjšanje količine proizvedenih ostružkov.

Energetska učinkovitost

Vertikalne tračne žage so idealne za domače in manjše poslovne namene. Porabijo nekoliko manj energije v primerjavi z drugimi rezalniki kovine in jih zato lahko štejemo za energetsko učinkovite. Da bi znižali proizvodne stroške, bi morali vsi dobri lesarski delavci razmisliti o vlaganju v tračne žage.

9. Stružnica

To vrsto orodja lahko uporabite za dokončanje številnih opravil, kot so vrtanje, brušenje, struženje kovine in njeno rezanje. Zelo pogosta je tudi v številnih delavnicah, ki prodajajo orodja za obdelavo kovin. Ima os, na katero je kos kovine nameščen, da iz njega proizvede še en predmet. Ima tudi žarek, ki pomaga pri pozicioniranju obdelovanca in opravlja učinkovito in natančno delo.

Zaključek

Ko boste razumeli osnovno orodje za obdelavo kovin, ki so pomembna za obdelavo kovin, se naučite, kako jih pravilno uporabljati in tudi skrbeti zanje. Tudi za tiste, ki začnejo delati s kovinami, se prepričajte, da se naučite in razumete, kako uporabljati zgornja osnovna orodja za obdelavo kovin.

VIR (1) PR Newswire