Kako načrtovati SEO strategijo

Uspeh pri optimizaciji spletnih strani je odvisen od različnih faktorjev. V največ primerih k uspehu pri SEO optimizaciji spletnih strani sodijo ustvarjanje vsebine, ki targetira na ključne besede, skrb za nemoteno indeksiranje spletnih vsebin, skrb za količino in kakovost povratnih povezav, zadovoljevanje namena uporabnikov Googla, unikatnost spletnih vsebin, strokovna podkovanost objavljenih vsebin, svežina vsebin, CTR (click through rate) hitrost nalaganja speltne strani ter skrb za to, da je spletna stran zgrajena za odlične prikaze na različnih napravah. Osnova temu, da se vse zgoraj upošteva, je predhodno sestavljena in zapisana, kakovostna SEO strategija.

V tej objavi so podrobneje predstavljeni koraki kako se načrtuje učinkovita SEO strategija

Primer kako se spiše in pripravi SEO strategija, poglejte v objavljeni SEO strategiji: SEO strategija spletne strani Ban&Ban

Preglejte obstoječe SEO stanje spletne strani

Vsako izboljševanje spletne strani, vsaj takšno, kjer želimo napredek spletne strani (npr. več obiskovalcev, več prodaje,…) izmeriti se začne s tem, da se najprej natančno zabeleži, identificira in evidentira obstoječe SEO stanje spletne strani.

Brez podatkov o tem, kje se s spletno stranjo, nahajate trenutno, ne morete nobenega podatka izboljšati.

Pri pregledu obstoječega SEO stanja spletne strani zasledujte 4 cilje. Ugotoviti in evidentirati morate za katere ključne besede, s kakšnim iskalnim volumnom, s katerimi url naslovi, rangira na katerih pozicijah na Googlu.

To je vse.

Ko imate enkrat natančno znane in identificirane ključne besede, preko katerih se že vaša obstoječa spletna stran, uvršča na Googlu, in ob tem zapisane urlč naslove, iskalne volumne teh besed ter izmerjene obstoječe pozicije, so to podatki, ki jih je mogoče izboljševati.

Primer pregleda obstoječega stanja spletne vsebine o bilanci stanja za spletno stran ebonitete.si

seo pregled obstoječe vsebine bilanca stanja

Na zgornji sliki je iz vidika SEO optimizacije pregledana vsebina na spletni strani ebonitete.si, v kateri je opisana bilanca stanja. Hiter pregled pokaže, da je vsebina o bilanci stanja optimizirana ustrezno (ključna beseda bilanca stanja je uporabljena v seo naslovu in meta opisu spletne vsebine, kakor tudi v sami vsebini).

Preglejte konkurenco

Z namenom, da bo vaša SEO strategija kar se da učinkovita, je rped izvajanjem SEO aktivnosti, zelo pomembno, da se ne lotite izboljševanja optimizacije spletne strani, kar na vseh koncih. Temvče tam kjer je mogoče rezultate pričakovati najprej in tudi tam, kamor je aktivnosti smiselno usmeriti najprej.

SEO aktivnosti, ki se jih splača izvajati najprej pogosto izda pregled konkurence. Ugotoviti in zapisati morate preko katerih ključnih besed na Googlu rangirajo vaši konkurenti, nato pa izmed celotnega pregleda konkurence, izluščiti tiste ključne besede, ki so smiselne za SEO optimizacijo, tudi za vas. To zagotovo niso vse ključne besede vaših konkurentov.

Osredotočite se na tiste, ki vam prinašajo največjo razliko v ceni ter največjo dodano vrednost. In na tiste ključne besede, ki hkrati niso najtežje, saj ne želite s SEO optimizacijo, izgubljati časa za najbolj konkurenčne besede (ker ne veste koliko ljudi pri konkurenci dela na optimizaciji in targetiranju posamezne ključne besede).

Primer kako pregledate konkurenco npr. v panogi ponudnikov poročnih lokacij

Z namenom, da izdelate kar se da natančen pregled konkurence, je potrebno, da za vsako ključno besedo pregledate konkurente, ki se v Googlu, nahajajo pred vami.

To naredite tako, da vtipkate ključno besedo (v tem primeru “poročne lokacije”) in evidentirate svojo uvrstitev na Googlu:

pregled konkurence poročne lokacije

Na sliki so prikazane prve štiri spletne strani, ki se preko ključne besede, “poročne lokacije” nahajajo na vrhu Googla. Ostale spletne strani, ki imajo pravtako objavljene vsebine o poročnih lokacijah (npr. poročne lokacije Sanjski Sopek) na svojih spletnih straneh, bodo na vrh Googla, prišle tako, da bodo svojo vsebino prikazale bolj pregledno, marketinško všečno in enostavno. Kakovostna vsebina se uvršča na Googlu višje.

NAMIG: Ko se sestavlja SEO strategija, NE POZABITE na konverzije!!! Nič ne pomaga, če boste izdelali vrhunski SEO načrt, ki bo na spletno stran pripeljal nove obiskovalce, če ti obiskovalci na spletni strani, ne bodo oddajali zanimanj za vaše produkte in storitve oz. kupovali izdelkov, v kolikor imate spletno trgovino. V ta namen naj vaša SEO strategija obvezno vključuje tudi t.i. načrtovanje prodajnega lijaka. Prodajni lijak na internetni strani načrtujte tako, da bo iz vseh “vstopnih točk” na spletno stran, obiskovalec pristal na vaših t.i. konverzijskih spletnih vsebinah. Podrobno o prodajnem lijaku je objavljeno v zapisu: Prodajni lijak Seo-Praktik.si.

Preglejte potenciale za SEO optimizacijo

Ker se spletne optimizacije lahko lotite iz različnih koncev, naj bo ena od prvih prioritet pri načrtovanju SEO strategije, določitev glavnih prioritet. Med te naj sodi “izboljševanje spletne strani” oz. SEO optimizacija obstoječih spletnih vsebin, saj nima smisla, da pri izvajanju SEO kampanj začnete z dodajanjem novih vsebin, stare vsebine pa ostajajo neoptimizirane.

Potencialne za SEO optimizacijo obstoječih vsebin identificirate tako, da za vsako, targetirano ključno besedo, identificirate višino iskalnega volumna, pripadajoč url naslov spletne vsebine, s katero ste uvrščeni na Googlu, sinonime in sorodna iskanja ključni besedi in pripadajočemu url naslovu ter trenutno uvrstitev spletne vsebine na Googlu.

Ko imate te podatke zbrane, lahko začnete z onsite SEO optimizacijo obstoječih spletnih vsebin.

Primer pregleda SEO potencialov za spletno ponudbo počivalniki Pohištvo123.si

Osnovni potenciali za izboljšanje optimizacije spletne strani npr. na spletni strani, kjer so predstavljeni počivalniki Pohištvo123.si, se pregledajo tako ali je ključna besedna zveza uporabljena v SEO naslovu, meta opisu, vsebini, H oznaki, alt tag slikah in ali so ustrezne notranje povezave označene s pravilnimi anchor teksti v spletni vsebini:

seo potenciali pohistvo123

Preberite še: Vse o cenah optimizacije spletnih strani

Določite SEO prioritete

Zraven optimizacije obstoječih vsebin, ki jih boste v SEO strategiji postavili med prioritetne naloge, določite še ostale prioritete; to je prioritete za offsite SEO optimizacijo ter prioritete za pripravo novih spletnih vsebin, za tematike s katerimi se želite pozicionirati na Googlu.

Izvajajte in spremljajte SEO aktivnosti

Kakovostna SEO strategija se osredotoča ne samo na doseganje rezultatov, ampak tudi na to, da so maksimalni rezultati iz naslova optimizacije spletnih strani, doseženi z najmanj “porabljenimi” sredstvi. Pogoj za to pa je, da je SEO strategija napisana tako, da identificira najlažje/najcenejše/najihtrejše SEO priložnosti in, da spremlja izvajanje aktivnosti ter tudi rezultate izvajanih SEO aktivnosti.

Dodatne informacije:

Kako povečati spletno prodajo – primeri iz prakse
Kaj pomeni & predstavlja marketinški splet na internetu

Slovenska spletna trgovina, kjer je SEO strategija izvajana na resnično vrhunskem nivoju, je npr. Pikapolonica.si

Viri:

1 – How to Create an Effective SEO Strategy In 2020