Trma pri otroku in kako pomagati, če postane vsakdanja ovira vsem

trma pri otroku

Ste zjutraj pogosto pozni za v službo? Ste se začeli izogibati obiskom? Je obisk trgovine naporen? No, trma pri otroku je znak, da ima svoje vrednote, svoj izraz. Da ima nekaj, kar hoče branit. Kar pa ponavadi naredijo v trenutku, ko  se vas najbolj dotakne. Mojstrski so, a ne?

Skozi trmo se uči on…ali pa…

…se skozi otrokovo trmo morate vi sprostit in nekaj spremenit.

.

Če ste že kdaj govorili s kakšnim vedeževalcem astrologom, potem veste, da ima vsak človek v življenju svoje lekcije. Zato sama nerada posplošujem. Preverite, ali je trma otrokov osebni izraz v vseh odnosih ali je le prehodnega značaja. Ko nastopi trma pri otroku, je vzrokov torej več:

.

V starosti okrog 3. leta je za otroka prelomno obdobje med malčkom in otrokom

 

trma pri otrokuZačne se zavedati sebe, z izražanjem svoje moči se postavlja v življenje. V tem obdobju trmarjenje služi otroku, da se uveljavi.

Če je vaš odziv….JEZA, otrok sporočate, da s svojo močjo sproži jezo v najbližjih, kar lahko razume kot nezaželjenost svoje moči in tega, da se postavi zase.

Če se BRANITE Z MOČJO VAŠE OSEBNOSTI nazaj (»ti se pa že ne boš meni upiral, ti že pokažem«), sta se znašla v bitki, vojni za moč…Poiščite pomoč, dokler je še čas.

Kadar vam uspe UPORABITI HUMOR, lahko s pomočjo lutke (ki si jo mimogrede narišete na prst ali naredite iz rokavice…) sprostite otroka in situacijo.

   trma pri otroku

V VSAKEM PRIMERU pa se VPRAŠAJTE: Ali je življenjsko pomembno, da obleče ravno to majico/hlače, ali je življenjsko pomembno, da upoštevate vsa pravila ravno v tej situaciji (npr. da ne nese igrače v vrtec ipd)?

Ali je z vidika doslednosti res tako hudo, če se ta hip ne držim pravil (konec koncev jih je otrok lahko prerasel in potrebuje širše meje)?

…in predvsem, DIHAJTE.  Preverite, če je pretirana navezanost med vami in otrokom vzrok težav…

.

Kako si pomagate v situaciji, ko vas trma pri otroku že vrže iz tira?

trma pri otroku

Tole vam vzame najmanj časa in v najkrajšem možnem času se lahko nazaj zberete:

Masaža akupresurne točke Yin Tang, ki se nahaja med obrvmi. Masaža točke v desno smer vas pomiri, v levo pa revitalizira vašo energijo, da se lahko zberete, fokusirate.

Globoko dihanje je enostaven nasvet, v situaciji, ko ste že tako iz sebe, pa si lahko pomagate z masažo točke na prsnici, CV 17, ki pomirja in sprosti napetost ter poglobi dihanje.

Naj vas spodnja slika spomni, da se otroku dogaja marsikatera stiska, ki je ne zna pravočasno izrazit.

trma pri otroku

.

V najstništvu se trma pri otroku lahko izrazi kot močno kljubovanje družini in sistemu.  

Postane neposlušen, najde si družbo, eksperimentira z alkoholom in drugimi »odraslimi« substancami. Širši pogled na življenje mu prinese drugačne vrednote, kar ga postavi v konflikt z vami. trma pri otroku

Najstnik se bo postavil za svoje vrednote s trmo – močjo upora ali pasivnosti – umikom.  Odvisno od njegove astrološke karte in karakterja.

Zakaj je trma pri otroku koristna in kako živeti z njo brez stresa?

 

Znan slovenski psiholog pravi, da ima trma dve plati: na eni strani je trma, na drugi strani pa vztrajnost. Zato je ne zatirajte, trme namreč. Energija, ki stoji za njo, bo otroku zbudila vzorec, da naredi tisto, za kar se odloči.

Kako hudo trma vas osebno bremeni v vsakdanjem življenju?

V času, ko postane trmast, se vas najbolj dotakne dejstvo, da ne gre več lahko, da ne gre več po vaše. Otrok išče lasten izraz v življenju, upira se vaši kontroli.

trma pri otroku

Trma v energijskem jeziku pomeni zastoj energij na določenem področju, je kot zamrznjeno stanje, ki ne popusti, dokler se nekaj ne spremeni. V ljudskem jeziku rečemo da nekdo »tera svoje guske«  in se ne ozira na druge.

.

Kako trmo obrnit v vztrajnost, ki iz nje izhaja…

.

Vzemite si čas, dajte otroku pozornost, ki si jo želi. Najprej ga umirite. Pomirite.

trma pri otroku

.

Uporabite humor, sprostite situacijo.  V stanju trme deluje na »surviving mode«, z nagoni preživetja, na svoj način seveda. Šele ko se spet sprosti, lahko uporabi del možgan, ki so namenjeni razmišljanju, spominu, analiziranju…

.

PRESENEČENJE….Ko otrok ponovno trmari, ga presenetite z vso svojo pozornostjo. Uporabljajte TI sporočila, npr. »Vidim, da ti je zares pomembno, da danes….« Dogovorite se, kakšno možnost vidite in vprašajte, kaj si on misli. Kako vidi rešitev. Več o učinkovitem pogovoru najdete tule...

.

Uporabite spray za prostor. Učinek je dvojni. Vonj eteričnega olja pomirja. Hkrati lahko otroku rečete, da boste “povabili sonce in škrate pomočnike”.

trma pri otroku

.

Fizična bližina, dotik, objem,  pomirja, sprošča. Masažo dlani in zapestja lahko naredite mimogrede.

 

.

Kakšna je razlika med vztrajnostjo in trmo?

Ko ste vztrajni, ste občutljivi na tok dogodkov. Ste dovolj fleksibilni, prilagodljivi, uvidite kaj je treba spremenit.  V trmi počnete vedno isto stvar in pričakujete, da se bo nekaj zunaj vas spremenilo.       trma pri otroku

.

Vztrajnost obrodi sadove tudi tam, kjer je videti nemogoče.

.

»Trma je kot nepovabljena opica, ki se nikamor ne premakne. Vztrajnost je povabljena opica, ki nikoli ne odneha.«
(T. Heywood)

 .

Zakaj je ob trmi potrebno dobro ravnati?

Ker trma z otrokom raste. Prav tako raste z otrokom dobra izkušnja…da je upoštevan, da ga vidite, da lahko razvija svoje ideje, da lahko pove kar misli in čuti (na način, ki ga dogovorite in je vsem sprejemljiv).

Kadar otrok vedno znova reagira s trmo, si je dobro vzeti čas zanj. Zamenjajte način komuniciranja, pokažite mu, da ga razumete.

trma pri otroku

Pogosto je trmarjenje samo sporočilo: Ne vidite me!   Velik sem že!    Kako naj vam to pokažem?   Znam sam!    Upoštevajte me!

Kdaj je trma pri otroku zares problem?

Vedno, kadar traja predolgo. Takrat je ZARES potrebno spremenit tudi vaš odziv na dogajanje. Kot starši še vedno vi določate pravila igre, ki naj bodo v korist vsem. Pripomorejo naj k izboljšanju življenja. Ko se vam zaustavi, pa si poiščite pomoč.

V puberteti, ko se trma lahko prevesi v uporništvo. Najstniki živijo v prepričanju, da imajo vse prav, prevladuje melanholičen temperament.

Kadar v situaciji otrokovih trmastih izpadov reagirate jasno, odločno in spoštljivo, ohranjate otroku notranje spoštovanje, zaupanje vase. S pozornostjo v teh trenutkih mu pomagate gojiti ljubezen do sebe in podporo na poti od težave do rešitve.

Pa še to: Trmast ali ne, vsak potrebuje ljubezen, pravo mero pozornosti in dobre meje.