Kako obdarovati otroka, da bo zadovoljstvo dolgoročno

Ko iščete darilo, imate v mislih zadovoljstvo prejemnika. Kaj mu bo všeč? Kako zbuditi njegovo navdušenje? Okusi so različni. Ko pa razmišljate kako obdarovati otroka, je dobro pogledati, kaj mu z darilom sporočate.kako obdarovati otroka

.

kako obdarovati otroka

Na prvem mestu vam je najbrž otrokova sreča. Nekateri greste s tem celo tako daleč, da tekmujete z ostalimi. Katero darilo mu bo najbolj všeč?  In, če pogled obrnemo: kakšno darilo pa je vam užitek podarit? Ali dobit? Nekaj, v kar ste vložili svoj čas (beri: izdelali sami ali s pomočjo kakega mojstra) ali nekaj, kar ste drago plačali? Imate radi kitajsko plastiko ali domač izdelek?

.

Kratek vodnik za orientacijo:

.

 • Želim da spoznavaš nova področja življenja, zato ti podarim….
 • Želim da si srečen, zato sem izbral….
 • Želim da je moje darilo najboljše, zato sem porabil….
 • Želim te razveseliti, zato sem po dolgem iskanju našel…
 • Želim ti pokazati mojo ljubezen, zato sem naredil/spekel….
 • Želim da greš v korak s sovrstniki, zato dobiš….

.

Preglejte gornji seznam, kadar ste v dvomih glede vrednot in darila. Preden izbirate, se vprašajte: »Kaj otrok zares potrebuje? In česa ne? Naj vas pri izbiri ne vodi denar, bodite drzni, bodite drugačni, ustvarjalni, preprosti.

kako obdarovati otroka

.

Kaj z darilom sporočate?

.

Kadar sami izdelate nekaj, otrok prejme ne le predmet ampak vso energijo, ki ste jo vložili v izdelek. (1) Te dodane vrednosti se ne da nikjer kupiti. Najboljši približek so izdelki domačih umetnikov in izdelovalcev. Ko pa otroku nabavite plastičen izdelek, dobi mrtev predmet, ki se ponavadi tudi hitro uniči ali pa se je otrok naveliča.

.

Največje darilo vašemu otroku je vaša prisotnost.

.

Lepo je videti zadovoljnega otroka. Kako obdariti otroka, da bo zadovoljstvo dolgotrajno?

.

Ali potrebuje nekaj, kar:

.

 1. mu zbudi potrebo po gibanju (žoge, trakovi na palici…)
 2. Ga umsko aktivira (sestavljanke, konstruktorji, knjige s poskusi…)
 3. Zbudi njegove čute (vonj, vid, tip…) (2)
 4. Praktične predmete za vsakdanjo uporabo (npr. orodje…)
 5. ga navduši za novo dejavnost, šport, ročno delo….(knjige, del športne opreme, glasbeni CD…)kako obdarovati otroka
 6. Zbudi njegovo domišljijo (pravljice, nenavadni predmeti…)

.

Ne vznemirjajte se preveč, če otrok negoduje. Otroci imajo včasih močne predstave, kaj bi morali dobit. Dovolite mu, da si vzame čas in preseže svoja pričakovanja. Ko se reakcija umiri, mu predstavite darilo. ga popeljite v nov svet.

.

Ko otroka obdarujete, dajete od srca.

.

kako obdarovati otroka

Način, kako podarite, daje darilu vrednost. Pozornost, srčnost, iskrenost od prvih idej in zamisli.  Želja, narediti nekaj dobrega. Otrok čuti celoto. Darilo bo spremljala posebna energija, ko vam je zares mar.

.

Darilo lahko odpira in širi vrata v svet.

.

Kako obdarovati otroka, da naredimo največ zanj? In spet smo pri iskrenosti: ta nosi s sabo moč, ki otroku odpira vrata pravemu vrednotenju in ravnanju. Naj vam bo iskanje ideje v užitek. Karkoli boste naredili, otroci imajo darila radi. Tudi če bo njihova reakcija na prvi pogled negativna, se bosta oba iz tega nekaj naučila. Vi o izbiri ali o otroku in otrok o tem, kako sprejemaš s hvaležnostjo, pa vseeno iskreno.

 

Podarjanje praktičnih daril (garderoba, majice, obleke,….)

 

Mnogo staršev, se počuti “krivo”, če otroku podari, kakšno praktično darilo (obleko, majico, pulover), češ, da kupujejo nekaj, kar bi po vsej verjetnosti, tako ali tako kupili in slednje ne more biti “pravo darilo” za otroka, a je tako, da v kolikor sami menimo, da praktična darila (npr. garderoba in obleke), niso “prava darila”, to energijo, zavedajoč se ali ne, posredujemo tudi otrokom naprej. In dejansko otroci tudi sami mislijo, da z obleko ali majico, niso dobili “pravega darila”.

Slednje samo pove, da z darilo v obliki, npr. majice, ni dejansko nič narobe. Narobe je z našim razmišljanjem o majici kot darilu. In energijo, ki se pri tem pretaka od nas k otroku.

Vi veste, da želite podariti tudi praktična darila, vi veste, da otrok ta “darila” tudi potrebuje. Zato je najboljša pot, da se z otrokom, namesto, da ovinkarite in poskušate z lepimi besedami in gestami, prikazati kako je majica krasno darilo, pogovorite. In, da skupaj pridete do zaključka, da obleke, majice in podobno, niso napačna darila, ampak praktična.

Hiter nasvet pri starejših otrocih bi bil, da preprosto, otroku (mladostniku), ko so bo naslednjič zaželel novo majico (recimo priznane blagovne znamke), ponudite možnost, da si jo kupi sam, s svojo žepnino. Če otrok svoje denar, varčuje za neke druge zadeve, bo zelo hitro začel, tudi majico, ceniti kot odlično darilo.

Eno najbolj primernih daril za otroke je otroško kolo

Otroško kolo je eno najbolj praktičnih daril za otroke, iz preprostega razloga, ker se otroci kolesarjenja tako ali tako bodo naučili, hkrati pa otrokom vožnja s kolesom pomeni zabavo, vznemirjenje in dogodivščino. Otroška kolesa prispevajo k temu, da se otrok giba v naravi, uči ravnotežja, pogosto pa tudi komunikacije, vztrajnosti, motivacije in vsega kar sodi h kolesarjenju zraven.

Najbolj otroke k kolesarjenju ravno motivira to, da njihovi vrstniki že obvladajo vožnjo s kolesom, sami pa se še niso naučili. Vse za kolesa, boste našli na strani Pikapolonica.si.

Ob nakupu otroškega kolesa ne pozabite na čelado za kolo

Glede na to, da v celotnem prispevku govorimo o obdarovanju otrok z namenom, da bo zadovoljstvo in sreča, obojestranska, ni odveč spomniti, da k obojestranskemu zadovoljstvu pri podarjanju kolesa, vsaj za starše, ogromno prispeva varnost otroka. Zato naj bodo kolesarske čelade sestavni del darila, v kolikor otroko podarjate kolo.

Kolesarske čelade se med seboj zelo razlikujejo (od čelad z vizirjem, do kolesarskih čelad priznanih blagovnih znamk (giro, uvex, decathlon, scott,…), hkrati pa je pri nakupu čelade za otroka, ključno biti seznanjen tudi z ustrezno velikostjo čelade. Nekatere čelade so aerodinamične, druge gorske, zaprte, tretje so mestne čelade, itd…

Zato se ob nakupu kolesa in preverjanjem ponudnikov zanje, z enako vnemo lotite tudi raziskave kolesarskih čelad. Eno večjih ponudb čelad, med slovenskimi spletnimi trgovinami, ponuja Kolesarski Center Bauer.

.

Kadar ima otrok vsega dovolj, poiščita način obdarovanja drugih. Obstajajo društva, skupine, posamezniki, ki resnično potrebujejo karkoli. (3)