Odnos med sorojenci – kako pomagati pri prepirih?

Hrepenite po tistih minutah, ko se otroci v miru in dobrem sodelovanju skupaj igrajo? Se znajdete med njihovimi prepiri v vlogi blažilca in nazadnje seveda odnesete najslabše, čeprav ste jim želeli samo pomagati? Kako pomagati pri prepirih vašim najmlajšim je zelo pogosto vprašanje odraslih.

kako pomagati pri prepirih

.

Joj, včasih bi doma rabila bataljon vedeževalcev, ki bi mi pomagali razložiti, zakaj se morajo moji trije  med seboj kar naprej drezat. Kakšno šlogarco, da mi pokaže, kaj je najbolje naredit. Marsikaj se nam je dogajalo, moje znanje, kako pomagati pri prepirih otrokom pa sedaj delim z vami…

.

Najbrž želite:

  • da bi vaši otroci, ko odrastejo, bili en drugemu v pomoč in oporo?
  • da so ekipa, zavezniki, ki sodelujejo v dobrem in slabem in
  • da se znajo dobro razumet?

kako pomagati pri prepirih

.

A že veste, da je družina je odličen poligon za učenje odnosov?

 Otroci s svojimi brati in sestrami raziskujejo meje, testirajo tehnike in metode, manipulirajo, se veselijo, se stepejo, se učijo opravičit za napako….idealen prostor, ki mu v otroštvu ne morejo uiti. Čas otroštva je čas učenja, vi pa imate možnost v njih prebuditi vse tiste potenciale in moči, ki bodo dozorevale šele kasneje. Da ugotovite, kako pomagati pri prepirih v vaši situaciji, si odgovorite na tale vprašanja:

Jim posvetim dovolj pozornosti?

Ali prepoznam in reagiram na otrokovo stisko ustrezno?

Ali uporabljam in upoštevam ista pravila za vse otroke?

Če ste na vse odgovorili z ja, imate že odlično  osnovo za izboljšanje. Ostali poglejte, kaj lahko že na tej osnovni stopnji naredite.

.

Kako izgleda v realnosti?                           kako pomagati pri prepirih

Ali pri vas….

…otroci tekmujejo kdo bo prvi, boljši, dobil več, bolj pomemben? Se dogajajo borbe za isto igračo? Kričanje in jok iz otroške sobe? Klicanje mame na pomoč? Fizično obračunajo med seboj? Se pričkajo navidez za prazen nič?

Preberite si zakaj in kako pomagati pri prepirih vašim najmlajšim…

Najprej preverite:

Ali dobi vsak dovolj pozornosti, ljubezni?

Ali upoštevate njihovo starost, vrstni red?

Ima najstarejši pravo pozornost ali poskuša mlajši dosegat cilje preko njega?

Kako ste dosledni pri upoštevanju pravil pri obeh? Ali komu popuščate?

.

Opazujte dogajanje….

Doma sem opazila, da se najbolj prepirajo takrat, ko sem jaz v bližini. Dogajalo se je vedno takrat, ko sem prišla utrujena domov. Moja (slaba) rešitev v preteklosti je bila, da sem jim dovolila uporabo Tv-ja in računalnika. Ha…se jim je kar splačalo prepirati a ne? Res je bil med tem časom mir, a se je vedno ponavljalo isto. Spoznanje, da  ostaja vso gospodinjsko delo meni, pa je zbudilo odločitev. Naj se v tem času dolgočasijo, naj se prepirajo. Pol ure zase sem zahtevala, ne glede na to, kaj počnejo. Prepiri pa so se zmanjšali. Kasneje smo se o tem tudi pogovarjali in vsak je lahko povedal, kaj potrebuje.

kako pomagati pri prepirih

Vedno, ko ste utrujeni in v stresu, vas najbrž uspejo spraviti v reakcijo s svojim vedenjem. Zato je najboljša preventiva DOVOLJ ČASA, POZORNOSTI IN LJUBEZNI sebi in  tudi otrokom.

Strokovnjaki pravijo, da je hudih primerih prepirov med sorojenci težava nastala ob rojstvu drugega otroka. Občutek odrinjenosti ga sili v tekmovanje za pozornost in naklonjenost. Izkažite v času prihoda mlajših sorojencev večjo pozornost prvemu.

.

Včasih je odgovor na vprašanje, kako pomagati pri prepirih v tem, da jih pustite.

 

Recite jim, naj se zmenijo sami! Ne bodite razsodnik. Če ste samo posrednik, ohranite svojo moč in jasno videnje situacije. Naj razmišljajo in se učijo.

kako pomagati pri prepirih

Četudi vam je težko, pustite kdaj kak vihar mimo. Razložite jim, kaj od njih pričakujete, hkrati pa dovolite, da izkusijo posledica svojega obnašanja. Če npr. starejšega brata ali sestro provociraš, se lahko zgodi marsikaj. Ko se mora mlajši v taki situaciji znajt sam, dobro premisli, kaj bo in kaj ne bo storil.

.

Ali pričakujete od sebe preveč?

Ne glede, da ljubite svoje otroke, bodo otroci lahko občutili razliko. Lahko ste posrednik, ne morete pa živeti njihovega življenja.

Na vprašanje: «Zakaj ona lahko  jaz pa ne?« lahko odgovorite:« Zato ker je starejša, ti pa si mlajša.«.

Izogibajte se primerjavi med njimi. Starejše imate radi dlje, mlajše manj časa. Ne rabite slabe vesti, če med otrokoma naredite razliko. Otroci so si različni in prav je tako. Izjava »Imam vaju enako rad(a)!« je hudo vprašljiva in otroci jo bodo skušali ovreči. Vam dokazati, da nimate prav.

.

Kako in zakaj starostna razlika vpliva na prepire med sorojenci?

 

kako pomagati pri prepirih

Različna starost otrok nosi zraven različne potrebe. Medtem ko se starejši bolj nagibajo v svet, med prijatelje, mlajši družino doživlja kot celoten svet. Želijo si biti v družbi starejših sorojencev, ki jih ponavadi obožujejo. Starejšim je to seveda v breme. Pojavi se ljubosumje, zbadanje, nagajivost, agresija…in temelj za vse konflikte naprej.

.

Osnovni nasveti, kako pomagati pri prepirih otrokom…

Zavedajte se svojih in njihovih potreb.(1) Zanemarjanje potreb ustvarja neravnovesje v družini. Imate občutek da se žrtvujete, četudi z veseljem? Potem ste najbrž že opazili, da vas izkoriščajo otroci. Poslušajte sebe, da boste lahko slišali otroke in se otroci od vas naučijo, da je vsak pomemben.

Postavite jim jasne meje. 

Ne vmešavajte se v njihove prepire. Tudi strokovnjaki si niso enotni, kdaj zares posredovat v otroških prepirih. Preden posredujete, si odgovorite na tale vprašanja:  Zakaj želim, da se prepir konča? Ali je mene strah soočanja in prepirov? Želim pomagati šibkejšemu? Me boli krivica, ki jo zaznavam med njimi?

Ne dovolite, da starejši zlorablja svojo moč.   Pokažite mu, da več moči pomeni več odgovornosti. (2).

…in 7 preprostih ukrepov, ki delujejo:

 

kako pomagati pri prepirih

Poiščite aktivnosti, ki jih skupaj radi počnejo, a z njimi ne zbujajo tekmovalnosti ali vašega odobravanja in pohvale, ampak samo preprosto uživajo v tem kar počnejo.

Igre v gibanju in smeh sprožajo izločanje hormona oksitocina (boj z blazinami, petelinji boj…). Oksitocin sproži občutek povezanosti, ljubezni, zaupanja in bližine.

Tudi objemi, nežnosti, cartanje sprožajo oksitocin. Preizkusite, morda si otroci želijo samo dotika, fizične bližine.

Uporabite eterično olje sivke in vanilije,  dajte jim (temno) čokolado.         kako pomagati pri prepirih

Zaposlite jih med seboj – starejši lahko mlajšemu bere zgodbice ali počne nekaj, kar bo njemu všeč.

Naj izrazijo svoje želje, potrebe in mnenja brez da jim sorojenec skače v besedo….

Prosite jih za uslugo..naj za vas ali nekoga drugega naredijo nekaj dobrega. Dobro dejanje zbudi v otroku občutke pomembnosti, samozavesti, da zmore narediti dobro.

.

Ne pozabite pa: kadar je prepir način reševanja problemov in postavljanja zase navada v celotnem sorodstvu, je vzorec tako zakoreninjen, da je dobro pogledati tu. Lahko odprete temo v sorodstvu, če pa želite vzrok odpraviti, pa vabljeni na tole delavnico.

Za zaključek:

Vaša želja pomagati otrokom pri prepirih naj ne zraste v zahtevo, da se otroci ne smejo nikoli glasno skregat, biti besni ene na drugega. Zanikanje bo sprožilo še večjo potrebo. Sprejmite jih take kot so in raziskujte iz ozadja. Dovolite, da izkušajo, vi pa postavljate prave meje in usmerjate njihovo pot.

Veliko uspehov in ljubeznivih trenutkov vam želim,

Nataša