Zakaj je velika navezanost na mamo tako pogosta in kako razbremeniti oba?

Ste mama in se vam zdi da doma ne morejo brez vas? Kamorkoli stopite, so otroci za petami, oče pa ostaja v ozadju? Utrujeni in izčrpani ste že od vsega, otrok(ci) pa zahteva(jo) samo vašo prisotnost? Poglejte, zakaj velika navezanost na mamo, kako vpliva na otroka (in kasneje odraslega) in kaj lahko vi storite za oba….velika navezanost na mamo

.

Saj poznate, a ne? Sesedete se na sedežno, vse je postorjeno, ko se zasliši:« Mamiiiii….«. In kakorkoli je partner pripravljen pomagati, otrok ni zadovoljen, dokler ne pridete vi. Pa tisti dnevi…ko je nalepljen na vaše noge in ne gre nikamor…

.

Ko iskanje krivca med partnerjema ne pomaga….

V obdobju devetih mesecev pred rojstvom in celo leto skupnega bivanja po rojstvu se ustvari med otrokom in vami močna vez. Otrok vas potrebuje, čustveno in fizično. V 1. letu starosti si ob vas razvija globok občutek varnosti. Vzpostavi se dobro delovanje korenske čakre. Otrok ve, da vaša bližina pomeni, da bo sit in imel vse, kar si želi in potrebuje zase.

.

velika navezanost na mamoOčetje imate v tem času bolj zaščitniško vlogo. Za partnerko in vajinega otroka držite varno gnezdo, kjer mamica lahko vzpostavi toplino. Nekateri moški ste spretni pri vzpostavljanju odnosa z zelo majhnim otrokom.

Za večino očetov je  bližnje odnose z otroci lažje razvijati, ko so malo starejši. Tudi to je razlog za to, da je velika navezanost na mamo pogosta. 

 .

Nazaj k mamici….

Koliko vas zjutraj vstane utrujenih, neprespanih, v želji, da bi vsaj eno noč prespale?

Otrok vas je naučil, da njegove nezadovoljene potrebe pomenijo za vas manj prostega časa. Zato mu ugodite, ko kaj želi. Otrok pa si želi vedno več, njegove zahteve rastejo skupaj z njim. Če mu vedno ustrežete brez da od njega zahtevate, kar zmore sam, se na to navadi. Ali zamenjujete odvisnost za navezanost? (1) Vaša naloga je, da ustvarite pogoje za njegovo samostojnost.

4 sporočila, ki jih mame predate otroku, če se želite izogniti pretirani navezanost otroka:velika navezanost na mamo

…do 6-8 mesecev: VSE JE O.K…..si lačen? Si žejen? Naj dobi, kar potrebuje, hrano, naročje…

…vedno, …..TU SEM ZATE…kadar je v težavah,  upoštevajte seveda, kaj lahko stori sam.

ZMOREŠ!…..zaupanje v njegove sposobnosti delovanja in razmišljanja, tudi v tiste, ki še niso vidne.

VIDIM DA SI…jezen, žalosten, vesel, razočaran….da mu pomagate prepoznati čustva in občutke

Tako mu pomagate da spoznava sebe, razvije dober odnos do svojega telesa in občutkov.

Ko zdrava navezanost preraste v odvisnost…

velika navezanost na mamo

Zarodek ne preživi zunaj varne maternice.

Novorojenček, dojenček in mali otrok  brez mamine topline ne razvijejo pravega odnosa do sebe.

Otrok brez dobrega stika z mamo ne dobi občutka, da je svet varen prostor, kjer lahko čuti in ustvarja.

Vidite mamino vlogo? Čustvena varnost, toplina, razumevanje, ljubezen…in vedenje, da bo ptiček nekoč odletel in si ustvaril svoje gnezdo. Inteligenca čustvenega življenja prihaja od mame. 

Velika navezanost na mamo se razvije, če imate vi v sebi nerešene čustvene situacije. Preverite sami ali s pomočjo svetovalca, kateri del vas ima čustveni primanjkljaj.

Otrok je celostno bitje. Misli, čustva, dejanja…delujejo v eni smeri. Čuti svojo mamo, čuti vas. Če ste vi o.k., je otrok o.k.. Ko ste vi v stiski (tudi če je ne pokažete navzven), jo otrok občuti in želi pomagat.

Velika navezanost na mamo je na posameznem nivoju vidna takole:

FIZIČEN…otrok je kar naprej za petami, na wc-ju, pod tušem, nikjer vas ne spusti izpred oči. Takšna navezanost se pogosto pokaže ob prvem vstopu  v vrtec, varstvo ali šolo, obisku zdravnika… KAJ LAHKO STORITE: preverite, ali ni morda doživel večji čustveni pretres, o katerem se ne more z nikomer pogovorit, pogovarjajte se z otrokom, povejte mu, da pridete nazaj, pomagajte mu osmisliti čas, ki ga preživi brez vas, predvsem pa, nežno in odločno ravnajte, ko se poslavljata.

ČUSTVEN….običajno pride skupaj s fizičnim, otrok ima občutek navznoter, da brez vas ne more obstajat. Občutek, da ga ne sprejmete mu povzroči hudo notranjo stisko. To ga vodi v močno agresijo ali pa v skrivanje vase. KAJ STORITI: odprite mu srce, pokažite ljubezen, sprejmite sebe takšno kot ste in otrokova pozornost se avtomatsko obrne vase.

velika navezanost na mamo

MENTALNI, miselni….otrok si zgradi ali prinese s sabo iz preteklih življenj miselne strukture, ki ga vežejo na vas. KAJ STORITI: Pogovarjajte se z njim, poskrbite za sproščenost in lahkotno atmosfero ( povezava n ačlanek kako komunicirati z otrokom…)

ENERGIJSKA…je razumljiva do nekje 4-5 leta starosti, ko je otrok še v eteričnih energijah mame.  Zato lahko tudi zboli, če ste preobremenjeni. Tule si preberite, kaj lahko kot mama storite, da to preprečite.

Kasneje je NUJNO, da se otrok osamosvoji. Proces odraščanja je temu namenjen: osvojit samostojnost na vseh nivojih in začet ustvarjat življenje v skladu z njegovo Dušo. Če so težave vztrajne, je lahko VZROK ZANJE tudi v preteklosti skupka energij družinskih članov. Takrat pomaga Postavitev družine – Zdravljenje družinske Duše.

velika navezanost na mamo

.

Še vedno pa:

  • Dovolite mu, da naredi sam
  • Naj se sam odloča
  • Naj izraža občutke in čustva
  • Zaupajte…otroku, očetu, drugim bližnjim, da je otrok z njimi v dobrih rokah.
  • Tudi če ste polno zaposleni, naj bo čas, ki ga preživita skupaj, čas zadovoljstva, topline in sprejemanjavelika navezanost na mamo

 

Navezanost pomeni vedno dvosmerno cesto

Dam – daš deluje v popolnosti, samo pogledati je treba kako in kje. Katere svoje potrebe in pričakovanja vam izpolnjuje vaš otrok? Ni vam treba biti vedeževalka, da ugotovite, kje je težava. Ko opustite negativne vzorce iz preteklosti, se velika navezanost na mamo zmehča. Sčasoma se lahko razvije dober in ljubeč odnos.

Vaš vzor odloča.

Odločajte se s srcem, zase in pri otrocih.

Nataša